Защо в последните години ни се струва, че сезоните се изместват? Тенденция ли е това, или период? Мит ли е глобалното затопляне и какво да очакваме занапред? е

На тези въпроси отговори проф. Наталия Килифарска от Института за изследване на климата, атмосферата и водите на БАН в предаването "Кой говори" по Дарик радио. 

ООН: Големият бариерен риф в Австралия се намира в „опасност“

"По-скоро бих го нарекла не поредния топъл период, а поредната флуктуация (бел. ред отклонение) на температурите. Според последните литературни източници ние се намираме в момента в епоха на климатично захлаждане. Това е по информация на огромна колегия от автори и за последните 66 милиона години те определят различни периоди като настоящият е на застудяване", заяви експертът.

Климатични промени: Ледниците на Килиманджаро ще изчезнат до 2050 година

"Друг е въпросът че през последните 60, 70 години се наблюдава едно увеличение в глобалната температура и често ни се представя една диаграма, в която се вижда, че температурата рязко се повишава за последните няколко десетилетия. Трябва да се отнасяме със сериозна доза внимание към информацията и интерпретацията на глобалния свят. Има някои недостатъци на тенденциозното интерпретиране", предупреди Килифарска.

Климатолог пред Дарик: Увеличаването на глобалната температура води до екстремни прояви на времето

"Севсем логично е когато се намираме в началото на 21-ви век нашата температура да е съвсем различна от тази през 19 век. Вече наближаваме около 1 градус увеличение на средната глобална температура, което не е фатално. Земята е минала през периоди, в които е била с 5, 10 градуса по-висока от сегашната температура. Имало и периоди на силни застудявания. Според някои колеги това е много опасно. Самият факт, че данните се осредняват, е загуба на информация", категорична е тя.

Изчезващите ледници в Швейцария застрашават водоснабдяването на Европа

"Сигурно си задавате въпроса защо превишението на температурата е по-голямо в Северното, отколкото в Южното полукълбо. Според експерти това е така, защото океанът в Южното полукълбо има по-голям капацитет на поглъщане на топлина. Моята интерпретация обаче, е че тези стойности са изчислени в големите градове, а градовете сами по себе си излъчват много топлина", уточни Килифарска.

62% от българите смятат, че климатичните промени са реална заплаха за човечеството

"Аз си направих труда да видя какви са данните, които се събират за България и ми направи впечатление, че в по-малките градове или няма отклонение от нормите, или е отрицателно, докато в големите градове превишението е съществено", сподели тя.

"Има още един момент, който предизвиква съмнение в тази интерпретация, а то е, че се прилагат статистически методи, които са непролижими за нестационарни редове. Моята цел е да се предостави обективно информацията, без да се спетява нещо. Вярвайте на когото искате, но преди това проверявайте информацията", призова експертът. 

6 показателя, че изменението на климата наистина върви в грешна посока

Има ли наистина изместване на сезоните?

"Специално със сезоните не съм работила и не бих могла да коментирам. Има нещо подобно в последно време. Това са периоди на революция на климата. Такива флуктуации непрекъснато има, тъй като годишните стойности се определят от много фактори. Има колеги, които прогнозират, че до края на 21-ви век човечеството ще достигне до предела на глобалното затопляне, но аз се отнасям много въпросително към тези твърдения, защото съм видяла, че моделите на които са базирани тези твърдения са достатъчно променливи", заяви Килифарска.

Изменението на климата излага на риск 4% от световния БВП

"Комерсиалните причини за твърденията за глобалното затопляне са налице. Политиките на ЕС сега са в ръцете на хора, които са привърженици на зелената идея. Тя не е лоша, човечеството трябва да се развива в тази посока, защото иначе ние сами режем клона, върху който седим", уточни тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм