Екип от експерти на ООН препоръча Големия бариерен риф край източното крайбрежие на Австралия да бъде добавен към списъка на обектите на световно наследство, които са „застрашени“.

Учени: „Песента” на кораловите рифове може да стане тяхното спасение

Рифът е изправен пред „големи заплахи“

През март делегацията посети мястото, за да разгледа подробно състоянието му. Най-големият коралов риф в света, който е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1981 г., е „изправен пред големи заплахи“ от последиците, свързани с изменението на климата и отговаря на критериите за класифициране като „застрашен“, смята екипът.

Големият бариерен риф страда от все по-голямо избелване. Само от 2016 г. насам са наблюдавания четири големи избелващи събития. Това пише ООН в своя доклад.

Глобално затопляне с 1,5°C ще унищожи до 90% от кораловите рифове по света

Първо масово избелване се случва заради ниски температури на водата

Първият път на избелване се наблюдава при явлението „Ла Ниня“, което се свързва с по-ниските температури в Тихия океан. Експертите отдавна предупреждават, че затоплянето на моретата може скоро да заличи най-ембематичния за света риф.

Рифът поддържа 60 000 работни места и генерира приходи от 6 млрд. австралийски долара. „Разбираме, че хората, които живеят и работят на рифа, може да намерят доклада за тревожен“ заяви министърът на околната среда на Австралия Таня Плиберсек.

14 % от коралите по света са изчезнали между 2009 и 2018 г.

„Това обаче не е конкретно предложение, а "технически доклад" на ЮНЕСКО“, подчерта екологичният министър.

„Освен това новото лейбъристко правителство, което е на власт от май, вече се е „включило в конструктивен диалог“ с ЮНЕСКО и е постигнало редица значителни постижения“, обяснява още Таня Плиберсек.

„Изключително голям“ 400-годишен корал е открит в Големия бариерен риф

Големият бариерен риф е дом на около 1500 вида риби и 4000 вида мекотели. Състои се от около 2500 различни рифа и повече от 900 острова. Три опустошителни събития на избелване на корали засегнаха сериозно Големия бариерен риф от 2016 г. насам.

ЮНЕСКО вече заплаши да постави рифа в Червения списък на застрашеното световно наследство през 2021 г. Правителството на Австралия успя да предотврати тази сериозна вреда, като смята да не обсъжда въпроса до 2023 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм