Дойде ли време за затягане на коланите? Проблемът с инфлацията, бюджетния дефицит и други коментира финансовият и икономически инализатор д-р Юлиан Войнов в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

Защо банките фалират

"Бюджетният дефицит се покрива със заем. Когато го правим няколко поредни години, заем ще ни бъде отказан и тогава ще бъдем принудени да обявим фалит. Една държава, която изразходва много повече от това, което й позволява състоянието, стига до бюджетен дефицит, намаляване на доходите, увеличаване на дъншния дълг и т.н. България обаче не се намира в такава ситуация засега, но трябва да се замислим в каква посока се движи държавата", заяви експертът.

Костов: Докладът на министъра на финансите е написан от политик

Юлиан Войнов. БГНЕС

"Правителство, което е отговорно по отношение на финансите на държавата и неговата цел е подобряване на бизнес средата, и ако насочи усилията си за привличане на инвестиции, това може да доведе до увеличаване на доходите. Това е основната цел - трябва да се постараем да привличаме чужди инвеститори, защото това е единственият начин за трайно и стабилно увеличение на стандарта на хората", категоричен е Войнов.

“Борисов е готов да жертва Гешев, защото знае, че е следващият по “Магнитски”, и още реакции от Фейсбук

"Всички изследвания, включително на Международния валутен фонд и Европейската комисия поставят този въпрос, че една от най-грешните политики е да се подпомагат всички, защото това натоварва държавния бюджет и не постига целите, които трябва да бъдат постигнати. От една или две години се поставя този въпрос - че държавите трябва да насочват мерките към подпомагане доходите на най-засегнатите хора. България е една от страните, където мерките са насочени към цялото населние и то фискални. И това го виждаме в момента. Тези мерки насърчиха инфлацията, печалбите на фирмите и тези фирми, които получаваха помощи, не са потиснали цените, а са ги увеличили. За последните три години всички разходи за подпомагане на бизнеса и населението възлизат на 13 -14 милиарда лева. Последните седмици се забелязва успокоение на цените, въпреки че инфлацията остава висока", каза икономистът.

Фалирала ли е държавата - какво всъщност пише в доклада на Министерство на финансите?

"33 процента от българската икономика е нелегална. Това е сива икономика, която унищожава конкуренцията, защото когато има фирми в държавата, които не плащат данъци, е много трудно един светъл бизнес да просперира", припомни експертът.

Щеше ли да бъде по-различно, ако предишното служебно правителство беше внесло бюджет? 

Йотова: България не е пред фалит, няма нужда от нов заем от МВФ

"Би било по-различно. Това, което направиха, развърза ръцете на партиите популистки да предлагат мерки и разходи в бюджета, без никаква граница и без да бъдат озаптени в някакъв етап, когато това раздуване на разходи стане прекалено голямо. Партиите решиха, че могат да използват ситуацията за едно по-ранно начало на пердизборната кампания", каза Войнов.

Икономист по Дарик: Валутният борд е стабилен, проблемът е, че няма бюджет

"Аз очаквам, че нещата ще се нормализират и показателите към средата на годината няма да се различават от тези през миналата година. Има смисъл да се правят проверки на големите вериги, но не и по начина, по който го правят. На мен ми изглежда кампанийно. Проблемът не е в големите търговски вериги", заключи икономистът. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм