Валутният борд е стабилен, проблемът е, че няма бюджет, коментира пред Дарик радио икономистът Георги Ангелов. Той изтъкна, че Българската народна банка има рекордни валутни резерви, като по думите му със сигурност страната ни не е изправена пред фалит.

МФ: България е заплашена от фалит, има риск за фиксирания курс лев-евро

Ангелов уточни, че е правилно да се приеме бюджет с нисък дефицит и да има мерки, които водят към това.

След изтеклия вчера откъси от доклад на финансовото министерство, в които фигурира думата фалит и опасност да се промени курса лев – евро, последва брифинг на ведомството, на кoйто бяха представени редица предложение, за да имаме бюджет с дефицит в рамките на 3%.

Любомир Дацов по Дарик: Никъде в доклада на МФ не пише за фалит

Като позитив от създалата се ситуация икономистът Георги Ангелов посочи това, че най-после финансовото ни министерство e стигнало до правилния  извод, че ни е необходим бюджет, негативното е, че им е отнело токова време.

Липсата на бюджет през тази година обаче е проблем, защото именно той дава стабилност и предвидимост.

Росица Велкова: Държавата не е изправена пред фалит

Георги Ангелов изтъкна, че е правилно да се премахнат данъчните облекчения на някои сектори, тъй като нуждата от тях е изтекла. Той даде пример с намаленото ДДС на хляба, като уточни, че облекчението не е стигнало до крайния потребител, а е скъпо за бюджета. По думите му раздаването на компенсации на калпак без нужда за някои бизнеси не е било добра политика.

Основният проблем и грешка на служебния кабинет, според Ангелов, е загубеното време без бюджет.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм