Никъде в този доклад няма такова нещо като “фалит”. Формулировките  фалит, заигравките, че ще се смени курсът на лева спрямо еврото, не са в контекста на доклада. Това бяха журналистически заглавия”. Това заяви в “Кой говори” по Дарик радио финансисът и бивш ресорен заместник-министър Любомир Дацов. 

МФ: България е заплашена от фалит, има риск за фиксирания курс лев-евро

Той коментира излезлият в сряда доклад на Министерството на финансите, който беше тълкуван от агенция БГНЕС така: “България е заплашена от фалит. Има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност. Съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестрикции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите”.

Росица Велкова: Държавата не е изправена пред фалит

По-късно се наложи финансовият министър Росица Велкова да даде извънредна пресконференция, на която обясни, че държавата не е изправена пред фалит. Тя уточни, че Министерство на финансите подготвя проект на Бюджет за 2023 с дефицит от 3%, както и промяна на данъчните закони. По думите ѝ при изпълнение на предложенията от последните три парламента дефицитът на бюджета за настоящата година трябва да е 6,9%.

Все повече българи бързат да се пенсионират

Дацов обясни, че докладът на финансовото ведомство е свързан с изтичането на срокове по важни ангажименти. “Първо, изтича срокът на действие на Закона за държавния бюджет за 2022 година и МФ трябва да изготви вариант за бюджет за 2023. 

Безработни взимат над 1880 лева на месец

Освен това, тече процедурата по т.нар. “Европейски семестър”. Той оказва сроковете, в които отделните страни членки трябва да подготвят бюджетите си спрямо съгласувателните принципи за следващите години”. По този ангажимент трябва да бъде пратена програма до края на април. “Това обаче са крайни срокове, трябва поне месец по-рано всичко да е готово. Сега МФ внесе доклад за одобрение, за да може министър в следващите две седмици да подготви проект за Закона за държавния бюджет за 2023 и да направи прогноза за следващите три години”, поясни Дацов.

10 начина да си намалите данъците

Той коментира и подпомагането на бизнеса от държавата: “Ако бяхме подпомагали крайно нуждаещите се, щяхме да сме похарчили сума от 400 милиона. Понеже изсипахме пари на калпак, изхарчихме  4,6 миллиарда лева”.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм