Държавата не е изправена пред фалит, заяви финансовият министър Росица Велкова в отговор на медийни публикации. Тя уточни, че Министерство на финансите подготвя проект на Бюджет за 2023 с дефицит от 3%, както и промяна на данъчните закони. По думите ѝ при изпълнение на предложенията от последните три парламента дефицитът на бюджета за настоящата година трябва да е 6,9%.

От ведомството предвиждат намалената ставка на ДДС в размер на 9%  за някои стоки, която важи до края на юни, да се върне към общата от 20%. Предлага се облекчението да отпадне за горивата, тока и ресторантьорския бизнес. По изчисленията на Министерството новите мерки ще вкарат в бюджета над 6 млрд лв.

МФ: България е заплашена от фалит, има риск за фиксирания курс лев-евро

Проектът, който Министерство на финансите ще представи пред 49 парламент предвижда:

  • въвеждането на т.нар. „данък свръхпечалба” - еднократна солидарна вноска за второ полугодие за 2023 за всички юридически лица;
  • 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба;
  • увеличение на тол такси и концесионни възнаграждения;
  • възстановяване на някои от намалените ДДС ставки, като се предвижда по-ниската данъчна ставка да остане само за хляба, брашното, бебешките храни и книгите.
  • увеличаване на акциза на е-цигари, става въпрос за т.нар. вейпове, не за нагреваемия тютюн;
  • засилване на фискалния контрол и деклариране ДДС при регистрираните рискови стоки;
  • ограничаване на командировки, представителни разходи и разходи за издръжка.

Платформата за сравняване на цените на храните ще заработи следващата седмица

Велкова уточни, че ако новите депутати приемат бюджета в този вид, няма риск за влизането ни в Еврозоната, но ако те увеличат дефицита на бюджета бихме влезли в процедура по свръхдефицит, което ще доведе до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на международните пазари.

Предлаганите промени в данъчните закони ще бъдат публикувани на 17 март. Проектобюджетът ще бъде представен за обществено обсъждане и ще започнат съгласувателни процедури с Националния съвет за тристранно сътрудничество на 3 април. Целта е да може бъде разгледан от Министерски съвет на 26 април и да бъде внесен в Народното събрание.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм