Всеки трети безработен у нас получава по 18 лева на ден, колкото е минималното обезщетение за безработица. Това показват данните на Националния осигурителен институт. От 1 април миналата година обезщетението за хората, останали без работа, беше повишено от 12 лева на ден на 18 лева. Право на него имат тези, които са напуснали работа по собствено желание или по взаимно съгласие с работодателя.

Как да си прехвърлите втората пенсия в НОИ

Обезщетението за безработица се плаща само за работните дни през месеца, или те са средно 22 в месеца, и то ако няма много празници, като например през декември и май. Ако човек получава минималното обезщетение, то той ще получава по 396 лева на месец, показват изчисленията. 

От 1 април до края на миналата година 18 700 безработни у нас са взимали именно минимално обезщетение. За сравнение от началото на 2022 г. до март 2022 г. минимално обезщетение са получавали 18,38% от безработните или близо 11 000 човека.

550 хил. пенсионери вече взимат над минималната заплата

Увеличават се и хората, които са получавали тавана, който от 1 април също беше повишен - от 74,29 лева на 85,71 лева. От април до декември 2022 г. 3377 безработни са взимали на месец максималното обезщетение, докато в предишния период таванът са получавали 1749 човека. Ако човек взима максималното обезщетение при 22 работни дни ще получава по 1885,40 лева на месец, което е над средната заплата за страната.

Как ще получаваме пенсии и заплати в евро

От 18 до 25 лева на ден обезщетение са взимали 27,74% от безработните, а други 11 на сто са получавали от 25 до 35 лева, показват още данните на НОИ. От 65 лева до 85,70 лева на ден е било обезщетението за едва 7% от регистрираните б бюрата по труда, или това са около 3800 човека. 

Банките отново вдигат таксите за теглене на пари

Сумарно средното обезщетение за безработица през миналата година е било почти 652 лева, но мъжете взимат доста по-големи обезщетения – средно 725 лева, докато за жените то е 595 лева. Причината са и по-високи заплати, които получават мъжете, както и по-дългият стаж, тъй като жените прекъсват работата си заради бременност и майчинство.

Най-много пари, когато останат без работа, получават хората на възраст от 40 до 44 години – 720 лева, и тези от 45 до 49 години включително – 700 лева. най-малки са сумите на безработните до 24 години – средно по 561 лева и на най-възрастните – над 54 години – 580 лева. 

Хората си искат бързо парите за втора пенсия

Изненадващо, но безработните в София не взимат най-много пари, показват данните на НОИ. Най-голяма е била средната сума, изплащана в Търговище – 889,50 лева, като мъжете там са взимали 922,84 лева, а жените – 861,13 лева. След това се нарежда Благоевград, където средното обезщетение за безработица е било 888,97 лева и едва тогава е столицата с 818,40 лева. Само в Кърджали от останалите области хората без работа са получили обезщетение средно над 700 лева – 709 лева. В останалите области то варира от 512 лева във Видин до 673,42 лева в Шумен. 

Смятат новите пенсии при по-висок осигурителен доход

Общо 2,5 милиона българи се осигуряват във фонд „Безработица“, като 147 805 са регистрираните безработни през миналата година. От тях обаче само 59 495 души са имали право на обезщетение за безработица. По-често без работа остават жените, като те са над 56% от регистрираните безработни. Всеки трети регистриран безработен е бил над 54 години, а най-малко са били най-младите на възраст до 24 години включително.

40 137 от безработните, получили обезщетение, са били със средно образование, показват още данните на НОИ. Втората най-голяма група са тези с основно образование – 6659 човека и изненадващо третата група са тези с висше „Магистър“ – 4229 души. Най-малко безработни е имало сред висшистите специалисти и тези със степен „Доктор“.

Двойно поскъпва морето през юли 

Най-много от регистрираните безработни са без професионално образование – 38 772-ма. Следват тези, завършили образование в производството и преработката – 4161 човека, в техника – 3092-ма и завършилите социални, стопански и правни науки – 3023-ма. Най-малко са специализиралите обществена сигурност и безопасност – едва 13 човека, и опазване и околна среда – 20 души. 

Право на парично обезщетение за безработица имат хората, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на договора им. Освен това те трябва да са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта, да не са придобили право на пенсия за стаж и възраст в България или пенсия за старост в друга държава и да не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер. Те трябва да не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване.

Как да изберете пенсионен фонд за втора пенсия

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внасяни осигуровки за последните 24 календарни месеца преди прекратяване на договора. Това обезщетение не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за всяка календарна година.

Вдигат вноските за „Гражданска отговорност“, уж заради еврото

Колко време ще получавате обезщетение за безработица зависи от това колко трудов стаж имате. За осигурителен стаж на лицата се зачита времето след 31 декември 2001 г., през което те са осигурени за безработица. 

Ако сте напуснали работа по ваше желание или по взаимно съгласие, то имате право само на минималния дневен размер на обезщетението за безработица, или в момента на 18 лева за 4 месеца. Минималният размер за срок от 4 месеца могат да получат и тези, които преди по-малко от три години отново са получавали обезщетение за безработица.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм