Два пъти поскъпва почивката на море у нас и в чужбина от май до юли. Ако в началото на сезона нощувката на човек в хотел 5 звезди, олинклузив, на нашето море струва около 60-80 лева, то в пика – юли и август, цените скачат над 200 лева, показа проверка на darik.bg в офертите за лято 2023 г. В по-евтините дестинации по Южното Черноморие като Ахтопол например, в хотел с басейн и олинклузив, за май-юни цените тръгват от 85 лева. В пика на сезона обаче нощувката на човек не пада под 150 лева. В Приморско стая за двама се предлага по 175 лева в началото на сезона, а през юли вече трябва да платите 355 лева. Почитателите на Созопол, ако искат да почиват по това време, трябва да си приготвят по 186 лева на човек за хотел 5 звезди, олинклузив.

Евростат: Пицата в България е поскъпнала с 37%, а в Италия едва с 10%

По на север цените също се вдигат двойно. В Несебър може да почивате в подобен хотел срещу 80 лева на ден на човек, но през май, а от средата на юли цената вече е 215 лева. Близки цени държат хотелите в Слънчев бряг и Златни пясъци, където почивката ще ви струва по 134 лева за стая за двама през май-юни и 265 лева през юли-август. За хотел на първа линия в Албена искат по 72 лева за престой в началото на лятото, а от средата на юли нощувката вече струва 180 лева.

Двойно скача цената на нощувката и в чужбина. В Анталия например 7 дни с включен транспорт излизат 940 лева на човек през май и юни, а в пика на сезона цената е 1900 лева.

16.9% е годишната инфлация през декември

Хотелите вече са обявили и намаленията за ранни резервации. Най-големите отстъпки – 20-25 на сто, дават, ако платите до края на февруари. След това намалението пада до 10-15%, но и то важи най-късно, ако платите до края на март. Внимавайте в офертите дали не трябва да доплащате за паркинг, климатик или домашен любимец, ако го водите с вас. В част от офертите се посочва, че има безплатен паркинг, но той се ползва до изчерпване на капацитета му, а иначе има платен като на ден таксата тръгва от 10 лева и стига до 20 лева. Сериозни суми искат в някои хотели за домашни любимци, като таксата може да стигне до 50 лева на ден.

Световните цени на храните с исторически максимум през 2022 г.

Тази година цените на хотелите са с 25% по-високи от миналата, обясни за darik.bg Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. „Ако искате да ползвате абсолютно същото, което сте ползвали през 2022 година – същото легло, същата стая, да, тя ще бъде с около 25% по-скъпа. Това поскъпване ще се отрази не само на нощувките, но и на заведенията по морето. Но ако погледнете и пенсията ви се е увеличила, и заплатата ви се е увеличила. Така че нещата се балансират“, посочи Драганов.

По думите му хората имат голям избор къде да почиват. „Има квартири, които се предлагат по 45-50 лева, и такива по 80 лева за стая. Има и хотели, които предлагат оферти по 1000 – 2000 и дори по 10 0000 лева и т. н. Сега има цялото ветрило, достатъчно е да влезете, в която и да е търсачка, и да зададете условията си“, допълни той.

Цените на жилищата надминаха своя пик. Ще има ли скоро спад?

Ще има ли чужди туристи

Експертът очаква силен летен сезон. „Той ще повтори миналогодишния, който беше много спокоен и успешен. И ще го надмине, защото все пак миналата година нямаше този обем на чартърни полети, който очакваме през тази. Това са чартъри с туристи, които традиционно идваха в предпандемичните години. Тогава надхвърляхме 2 милиона чуждестранни посетители за месеците юли и август, а септември достигахме до 1,8 милиона туристи. Така че очакваме значителни обеми чужди туристи това лято. И също така много интензивни пътувания на българи в България“, каза експертът.

Преизчисляват пенсиите на работещите пенсионери

От чужденците, които идват тук, 36% са чули, че България е чудесна страна, от приятели. Само 4% са чели печатна реклама. 38% са тези, които идват за пореден път. „Имаме германци, англичани, които 20 поредни години, включително и по време на пандемията, идват в България и много им харесва“, уточни Драганов.

И прогнозира, че ще дойдат най-малко 50 000 руснаци – най-вече тези, които имат имоти у нас, женени са за българи или имат бизнес тук. Но няма да има чартърни туристи, които идват за туризъм така, както ходят в Турция. В Турция ще отидат около 3,5 милиона руснаци. Земетресението малко ще повлияе на числата, но засега няма отказ от пътувания по летни програми за Турция. „Най-много чужди туристи у нас очакваме от съседните държави – както казваме над милион българи отиват в Гърция, така и над 1 милион гърци идват у нас. На първо място са румънците - до 2 милиона души, след това са сърби, македонци, турци. От по-далечни дестинации идват туристи от Полша, Словакия, Великобритания, Германия. Извън ЕС имаме много туристи от Израел. У нас пристигат туристи от 195 държави“, отчете експертът.

Хампарцумян по Дарик: Ако не влезем в еврозоната, в Москва ще се пие шампанско

Почивката в чужбина

По думите на Румен Драганов не само у нас, но и в чужбина цените това лято ще са по-високи. „Няма държава, в която да няма инфлация и цените да не са се качили. Но навсякъде се повишиха и доходите. Освен това диверсификацията на цените е огромна и няма как някой да се оплаче, че не му стигат парите. Едно и също нещо на разстояние от 50 метра във Венеция може да го ядете за 7 пъти по-висока цена, зависи в какво заведение влизате и от къде пазарувате. Ако си купите един хляб от магазина, той ще ви струва колкото в България“, обясни експертът.

Най-предпочитаните дестинации за пътувания навън за българите остават Гърция и Турция. „На първо място е Турция, защото там има и шопинг, лекарствата там са три пъти по-евтини, на пазара могат да се намерят продукти, чиито цени са три-четири пъти по-ниски от тези у нас. В Гърция няма такъв шопинг, има такъв в Сърбия – сирене, кашкавал, цигари. От Македония пък зареждат гориво, защото е по-евтино“, коментира Румен Драганов.

Каква добавка към пенсията може да получите

Зимният сезон

Провали ли топлото време и липсата на сняг зимния сезон, питаме Румен Драганов. „Зимният сезон е топли минерални води в СПА хотелите. Така че няма как да го свързваме с има или няма сняг, защото хотелите с топли минерални води са навсякъде - и в планината, и по морето“, категоричен е той.

И добави, че през януари всички СПА хотели в България са били пълни на макс. „Това доведе и до много голям брой пътувания. В същото време зимните курорти произведоха изкуствен сняг, така че не можем да кажем, че сезонът е неуспешен или провален. Снегът, който наваля по-късно напълни и пистите и хотелите. До 6 януари имахме 98% заетост в Пампорово, 95% заетост в Банско, 96% - във Велинград. Като цяло в страната 85% беше средната заетост в седмицата между 22 декември и 6 януари, което е много висок процент. Освен това всички чартърни полети се изпълниха, чужденците дойдоха и може би щяхме да имаме повече чужденци, ако имаше сняг в планините, но трябва да кажем, че за януари очакваме около 550 000 чужденци да са влезли в страната, от тях около 60 000 са тези, които отиват за ски, а останалите са за други видове туризъм“, поясни Драганов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм