Световните цени на хранителните продукти отчитат спад за девети пореден месец през декември, но през 2022 г. достигат най-високото си равнище в историята, сочат данни на ООН от днес.

Цените на храните се покачиха до рекордно високи месечни стойности през март, след като Русия нахлу в селскостопанската сила Украйна, основен доставчик на пшеница и олио за готвене в света. Оттогава обаче цените се понижиха, като по-голямо облекчение донесе сделката, сключена с посредничеството на Турция и ООН през юли, която отмени руската военноморска блокада върху украинския износ на зърно.

Поскъпнали ли са коледните подаръци?

Организацията по прехрана и земеделие съобщи днес, че нейният ценови индекс, който проследява месечните промени в международните цени на кошница от хранителни стоки, е спаднал до 132,4 пункта през декември, което е 1,9% спад спрямо ноември. Той е бил и с един процент по-нисък от този през декември 2021 г. Но като цяло през 2022 г. индексът е бил с 14,3% по-висок в сравнение с предходната година, като е достигнал исторически максимум от 143,7 пункта.

Коледата на европейците – по-бедна и предимно „домашна“

"По-спокойните цени на хранителните стоки са добре дошли след две много волатилни години", заяви главният икономист на ФАО Максимо Тореро в изявление. "Важно е да останем бдителни и да се съсредоточим върху смекчаването на глобалната продоволствена несигурност, като се има предвид, че световните цени на хранителните продукти остават на високи нива", каза той.

Тореро заяви, че много от основните хранителни продукти са близо до рекордно високи стойности, като цените на ориза се повишават и "все още има много рискове, свързани с бъдещите доставки".

България или Румъния - къде коледната трапеза ще бъде по-скъпа?

По данни на ФАО през 2022 г. световните цени на царевицата са били средно с 24,8% по-високи, отколкото през 2021 г. Пшеницата е била с 15,6 процента по-скъпа. Но цените на царевицата са спаднали през декември, най-вече поради "силната конкуренция" от страна на Бразилия, заяви ФАО. Пшеницата също е поевтиняла през месеца, "тъй като продължаващите реколти в южното полукълбо са увеличили доставките, а конкуренцията между износителите е останала силна".

Индексът на цените на растителните масла е достигнал нов рекорден връх през 2022 г., но през декември е спаднал с 6,7% на месечна база до най-ниското си ниво от февруари 2021 г. насам.

Шоково поскъпване на яйца, захар и масло

Цените на млечните продукти и месото са достигнали най-високите си нива от 1990 г. насам, съобщи агенцията. Докато цените на месото са спаднали с 1,2% през декември, тези на млечните продукти са се повишили с 1,1% за месеца.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм