Застраховка „Гражданска отговорност“, която е задължителна за всички автомобилисти, ще поскъпне драстично, като стойността й може да достигне многократно над настоящата. Причината е, че застрахователните дружества ще бъдат принудени да компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро „Зелена карта” и това в крайна сметка ще бъде за сметка на българските граждани, предупреждават от Европейския транспортен клъстер.

На първо четене: НС прие промени в Кодекса на застраховането

От бранша вече предупредиха, че приемането на кодекса на безусловно плащане на щетите при пътни транспортни произшествия в чужбина ще отвори широко вратите и на измамниците, които и сега непрекъснато пробват да получат пари от застрахователите, дори когато няма инцидент или пострадали, посочи председателят на бюро “Зелена карта”. 

Предложени промени от Министерство на финансите за изменения в Кодекса за застраховането предвиждат Националното бюро на българските автомобилни застрахователи да плаща безусловно искове по застраховки без да изисква доказателства и насрещна документация. Законопроектът беше приет на първо четене от Комисията по икономическа политика и иновации.

„Гражданска отговорност“ поскъпва драстично, предупредиха от бранша

Мотивите за промените, внесени от Министерство на финансите, бяха, че това е едно от условията за приемането на страната ни в еврозоната. Тогава обаче депутати  оспориха твърдението, че такова изискване е отправено към страната ни, защото е дискриминационно и не съществува в другите европейски държави. И обещаха, че между първо и второ четене ще има промени.

Такива вече са внесени в парламента и предвиждат, че Националното бюро ще заплаща предявените към него гаранционни искания, при спазване на условията и сроковете на вътрешните правила на Съвета на бюрата, но когато са представени документи за валидност на претенцията, включително банково извлечение за плащане на увреденото лице и неговите наследници. 

Каква добавка към пенсията може да получите

Ако тези промени не бъдат приети, има съществен риск за българските застрахователи, предупреждават от Европейския транспортен клъстер. 

Според тях Министерството на финансите е подвело със своите твърдения експертите – представители на бранша, заинтересовани страни и депутати, по време свиканата работна група към Комисията по икономическа политика и иновации на 21 декември 2022 г.

Как ще получаваме пенсии и заплати в евро

Твърденията им, че сега действащият нормативен акт е пречка за присъединяването на България към ERM II и еврозоната са напълно несъстоятелни. Твърденията им за съгласие на бранша с предложените от нея текстове категорично не съответстват на истината, посочват от Европейския транспортен клъстер.  

„Аз лично присъствах на работната група в КИПИ на 26.01. където  финансовият министър пред браншови организации, НПО-та, КФН, представител на ЕК и редица народни представители излъга, че има потвърждение от ЕК  за нужда от законодателни промени относно присъединяването на България към еврозоната“, обясни Йоана Лалова от клъстера.

10 начина да си намалите данъците

Тя посочва, че решение на Европейския съд № C587/15 изрично посочва, че няма как нормите на частно-правна организация, каквато представлява Съветът на бюрата „Зелена карта”, да бъдат имплементирани в национално или европейско законодателство. Аргументацията, че легитимна европейска институция настоява за промените, не отговаря на истината. 

„Изложеното по-горе задълбочава съмнението, че министър Велкова прокарва текстове, които да защитават частни интереси извън територията на Република България. Това е форма на явен лобизъм и наподобява скандала в Европейския парламент с лобито в полза на Катар от декември миналата година“, допълват от клъстера и настояват за оставката на финансовия министър.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм