Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса на застраховането, които уреждат процеса на обработка на претенции с международен елемент по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Установени са случаи на неизпълнение на задълженията за изплащане на щети в рамките на системата „Зелена карта“ от страна на българските застрахователи. Затова правителството предлага претенциите за щети, станали в чужбина да бъдат изплащани автоматично, като след това застрахователните компании да имат право да оспорват плащанията.

Защо е важно децата да се возят в столчета и как да изберем правилното? (видео)

Против закона се обявиха както част от политическите партии, така и браншовите асоциации на застрахователите.

Румен Гечев от БСП коментира, че подобни изисквания няма в никоя друга страна, а българските застрахователи са в правото си.

Според служебния кабинет законът е част от задължителите промени, които България трябва да направи, за да се присъедини към еврозоната. Иво Атанасов от "Продължаваме промяната" такова изискване към страната няма.

НС ще обсъди създаването на две временни комисии за NEXO и Пловдивския панаир

От "Възраждане" коментираха, че приемането на тези промени ще доведе до поскъпване на гражданската отговорност за всички български граждани. 

От ГЕРБ-СДС и Демократична България подкрепиха законопроекта с мотива, че след като е стъпка към влизането в еврозоната, трябва да бъде гласуван, но допълниха, че се налагат корекции между двете четения. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм