Системите с изкуствен интелект ще бъдат достатъчно мощни, за да "убият много хора" в рамките само на две години, предупреди Мат Клифърд - съветник на британския премиер Риши Сунак по въпросите на изкуствения интелект, цитиран от вестник „Таймс“.

Дрон, управляван от AI, “уби“ оператора си в симулиран тест

Мат Клифърд, който помага на премиера да създаде правителствена работна група по въпросите на изкуствения интелект, заяви по TalkTV, че политиците трябва да бъдат подготвени за заплахи, вариращи от кибератаки до създаване на биологични оръжия, ако човечеството не намери начин да контролира технологиите.

Ще има ли ново поколение журналисти? Ирма Аврамова за образованието и изкуствения интелект

Ще ни унищожи ли изкуственият интелект? Темата коментира председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании Доброслав Димитров, в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

"Много неща могат да ни унищожат, но не е задължително. Тези заплахи, така формулирани, пропускат една основна част от уравнението, а именно -  естествения интелект - хората. Да се каже, че изкуственият интелект има потенциала да убие много хора, е същото като да се каже, че ядрените оръжия имат потенциала да убият много хора Да, имат, но човек натиска копчето", каза експертът.

Китай налага по-строги правила за изкуствения интелект

"Ако ние, хората, не се издигнем на някаква по-висока морална равнина, рискуваме да се избием помежду си. Това е притеснението, което трабва да имаме. Потенциалът на този инструмент да разбърка обществото е огромен, но това ще бъде направено под управлението на хората. Може ли то да придобие собствено самосъзнание, което да ни измести... това е много голям казус", заяви Димитров.

Премиерът на Дания изнесе реч с помощта на изкуствен интелект

"Припципът, по който работи ChatGPT, е, че той бърка. Бърка, защото в самата си основа, той е изграден по начин, по който ние самите сме изградени като мислещи машини. Начина по който нашите нервонни мрежи работят, така работи и той – с цифрови невронни мрежи. Отнема обаче един цял човешки живот, за да обучиш образно казано един човек. На базата на начина, по който е обучен ChatGPT, придобива някаква представа за света и когато нещо е обучено върху всички книги, написани някога, и му зададете въпрос без достатъчно контекст, може да провери тази информация в някой от учебниците по физика или от роман по научна фантастика и да вземе информация от там", обясни Димитиров.

Изкуствен интелект помага на учените да предскажат дали ракът на гърдата ще се разпространи

"Давайки му контекст, го насочваме в коя част от невронната си мрежа да търси отговора. Когато разберем, че това работи по този начин, това може да бъде изключително могъщ инструмент", добави той.

Естествената реакция, когато видиш нещо непознато, е страх. Сегашната ситуация е кардинално различна от всяка друга технологична революция преди това обаче. Изкуственият интелект има когнитивна способност, която е равностойна или превъзхождаща човека. И това е технология на 7 месеца", заяви експертът. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм