Китайският лидер Си Дзинпин и високопоставени служители призоваха за по-строг държавен надзор над изкуствения интелект като част от работата за противодействие на "опасните бури", пред които е изправена страната, съобщиха държавните медии.

Президентът и други представители на управляващата Комунистическа партия се договориха на заседание на Комисията за национална сигурност да "подобрят управлението на сигурността на мрежовите данни и изкуствения интелект".

Премиерът на Дания изнесе реч с помощта на изкуствен интелект

"Трябва да сме подготвени за най-лошия и екстремен сценарий и да сме готови да издържим на голямото изпитание на силните ветрове, неспокойните води и дори опасните бури", се казва в отчета от заседанието, публикуван от държавната информационна агенция Синхуа.

Си предупреждава, че "сложността и тежестта на проблемите на националната сигурност, пред които е изправен Китай, са се увеличили драстично".

Изкуствен интелект помага на учените да предскажат дали ракът на гърдата ще се разпространи

През последните месеци Пекин засили широка кампания за изкореняване на предполагаеми заплахи за националната сигурност, като ограничи достъпа до данни, извърши обиски на чуждестранни консултантски фирми и укрепи законите за борба със шпионажа.

Китай също така предприе стъпки за засилване на държавния контрол върху изкуствения интелект, като миналия месец беше представен проектозакон, според който всички продукти с изкуствен интелект трябва да преминат през проверка на съответствието със стандартите за сигурност, преди да бъдат пуснати на пазара.

Писател използва AI, за да напише близо 100 книги за по-малко от година

В проектозакона се посочва, че продуктите за изкуствен интелект ще трябва да отразяват "основните социалистически ценности" и не трябва да "включват съдържание за подривна дейност срещу държавната власт".

Пекин заяви, че "дълбоките фалшификати" - изображения и звуци, генерирани от изкуствен интелект, които могат да бъдат зашеметяващо реалистични, също представляват "опасност за националната сигурност и обществената стабилност".

САЩ създадоха нов антибиотик с помощта на изкуствен интелект

Страната обяви амбициозни планове да се превърне в световен лидер в областта на изкуствения интелект до 2030 г. Консултантската група McKinsey изчислява, че дотогава секторът може да добавя около 600 млрд. долара всяка година към брутния вътрешен продукт на Китай.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм