Датският министър-председател Мете Фредериксен произнесе реч пред парламента, частично написана с помощта на инструмента за изкуствен интелект ChatGPT, за да подчертае революционните аспекти и рисковете на изкуствения интелект, предаде АФП.

Ръководителят на датското правителство произнесе традиционната си реч в момент, когато парламентът се готви да приключи работа през лятото.

Изкуствен интелект помага на учените да предскажат дали ракът на гърдата ще се разпространи

"Това, което току-що прочетох тук, не е от мен. Или от който и да е друг човек", внезапно каза Фредериксен по средата на речта си пред законодателите, като обясни, че тя е написана от ChatGPT.

"Дори и не беше напълно точен, както по отношение на подробностите от работната програма на правителството, така и по отношение на пунктуацията... едновременно е очарователно и ужасяващо на какво е способен", добави лидерът.

Големият успех на програмата предизвика златна треска и инвестиции за милиарди долари в тази област, но критици и вътрешни хора алармираха.

Писател използва AI, за да напише близо 100 книги за по-малко от година

Общите опасения включват възможността чатботовете да наводнят мрежата с дезинформация, пристрастните алгоритми да създават расистки материали или автоматизацията с помощта на изкуствен интелект да унищожи цели индустрии.

Темата е включена в дневния ред на срещата на високо равнище по въпросите на търговията между Съединените щати и Европейския съюз в Лулеа, Швеция.

Група ръководители и експерти от индустрията, сред които Сам Алтман, чиято фирма OpenAI създаде бота ChatGPT, предупредиха във вторник за потенциалната заплаха от "изчезване", която представлява технологията.

САЩ създадоха нов антибиотик с помощта на изкуствен интелект

Частта от речта на Фредериксен, изготвена от ChatGPT, включваше изречения като следното: "За мен беше чест и предизвикателство да ръководя широко правителство през последната парламентарна година."

"Работихме усилено, за да си сътрудничим между партиите и да осигурим силно и устойчиво бъдеще за Дания" и "Предприехме стъпки за борба с изменението на климата и за осигуряване на по-справедливо и по-приобщаващо общество, в което всички граждани имат равни възможности", пише още ChatGPT.

Как изкуственият интелект ще преобрази музикалната индустрия

"Въпреки че се сблъскахме с предизвикателства и съпротива по пътя си, аз се гордея с това, което постигнахме заедно през последната парламентарна година."

Постоянните автори на речите на Фредериксен все още не са коментирали качеството на написаното. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм