След като в понеделник “Продължаваме промяната” върнаха на президента неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, вероятността за сформиране на редовен кабинет съвсем намаля. Според политолога Георги Киряков, който участва в “Кой говори”, тази вероятност е равна на нула. 

Христо Иванов: ДБ е готова да излъчи технически кабинет с 5 национални задачи

Въпреки че според социологическите проучвания поне две трети от българите искат редовно правителство и стабилност, май родните политици не го искат, а предпочитат да ни заведат отново до урните след няколко месеца. Заради това решихме да проверим какво искат българите от политиците.

"Какво искат българите? Това не е перманентност. Няма константа. В агенцията имаме един индикатор, който мери най-големите проблеми пред българина и той дава добра информация за пулса на обществото и в последните 15 години. Картината в момента изглежда по следния начин: това, което общо взето бе като структура последните 15 години, беше нещо от рода на ниски доходи и корупция, но това, което се случи през 2022 година, е поразително, защото изведнъж се появи един проблем, който бе 4 пъти и половина по-голям от втория проблем", разказа Димитър Ганев от социологическа агенция “Тренд” в "Кой говори" по Дарик.

Костадин Ангелов: Въпрос на време е ДБ да се отдели от ПП

"Ние не сме виждали подобна структура. Проблемът на проблемите в момента е инфлацията и високите цени. Това, което се получава в последната година е, че до голяма степен, това, което чуваме от политиците, много се различава от дневния ред на българите. Темата, която българите обсъждат е "какво става с цените в магазините". Големият социално-политически проблем е тази дистанция между народа и политиците", добави политологът.

"Това е проблем, който винаги е съществувал в България",  смята и водещият Георги Донков.

Атанасова: ГЕРБ няма да подкрепи правителство с мандат на ДБ, ако в него има лица на „Промяната“

"Това ни доведе до най-ниската избирателна активност от последните избори насам. Има и други фактори като електорална умора, ненамиране не легитимен представител и така нататък. Тази дистанция помага за тази поразително ниска избирателна активност", категоричен е Ганев.

Даваме ли ли си сметка, че ние назначаваме тези хора (бел.ред. народните представители) на работа и ние сме техни работодатели?

Борисов: Не се чуди къде съм, КирилЕ, а отговаряй

"Не мисля, че го осъзнаваме по този начин. В интерес на истината, ако имаше сериозен обществен натиск за подобрение, вероятно и политиците щяха да го осъзнават. Обществото не изпраща толкова силни сигнали. Впрочем, когато българите решат да махнат някоя власт и да сложат на нейно място друга, го правят абсолютно безапелационно", заяви експертът.

Във връзка с това какви са шансовете за съставяне на редовно правителство, Ганев обясни, че не смята, че има кой знае какви шансове.

Денков: Съгласие с ГЕРБ би могло да има по съдебната реформа, зависи как си я представят те

"Проблемът е че няма дори начало на разговор за оформяне на мнозинство в рамките на това НС. Какво имам предвид под формиране на мнозинство? Да си представим, че ДБ предлага някакво правителство и този кабинет бива гласуван от другите, но в същия момент това не е управляващо мнозинство, това е мнозинство, подкрепящо ДБ", разясни той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм