„Демократична България” е готова да поеме отговорността да излъчи кабинет, който може да реши пет национални задачи. Той ще бъде технически и няма да разреши политическите разделения, а ще извади пред скоби националния интерес.“ Това обяви пред bTV съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Иванов подчерта, че петте национални задачи практически завършват архитектурата на мечтата за европейска България: влизането в Шенген и в Еврозоната, извършването на съдебната реформа, изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост и модернизацията на армията.

Костадин Ангелов: Въпрос на време е ДБ да се отдели от ПП

Той предупреди, че ако „отидем на избори, поставяме под съмнение решаването на тези задачи, особено членството в Еврозоната.“

Ние можем да изиграем ролята на моста. Не говорим за коалиране, коалиция означава съвместно управление. Различията няма да ги преодолеем, няма да се харесаме един друг, ще покажем дали можем да ги оставим в скоби, а пред скоби да извадим тези големи национални задачи”, каза Христо Иванов.

Христо Иванов: Не може да се сформира управление без подкрепата на всички партии

По думите му „съдбата на посредника е, ако не успее, всички да кажат - ти не успя, ако успее - всички да кажат - ние успяхме. Няма да търсим подкрепа от никого, това не е съгласие за състав на кабинет и за съвместно управление, говорим от името на императива да има правителство за постигане на националните задачи”, категоричен е Иванов, като напомни, че първо трябва да стане ясно на кого президентът ще даде мандата.

Социолог пред Дарик: Ако Радев даде третия мандат на ДБ, ги поставя в капан

Иванов заяви по повод номинацията му от Бойко Борисов да е премиер, че „това е политическа интрига“, защото лидерът на ГЕРБ много добре е знаел за отдавна обявената позиция на ДБ за правителство без политически лидери.

Според него „без конституционна реформа на прокуратурата няма да има наше управление. Става дума за рестартиране на управлението на прокуратурата, а не за някаква мимикрия“, подчерта още Иванов.

Христо Иванов: На този етап не можем да заявим, че искаме третия мандат

Той описа техническото правителство с третия мандат като съставено от хора, „на които може да се има политическо доверие и които могат да свършат работата. По-малкият въпрос е дали ще се намерят 121 души в парламента в деня Х, по-важният е как ще работи после той в деня Y. Ако не можем да направим това усилие, направо да кажем на избирателите - ние сме несъстоятелни”, каза Иванов от името на парламентарно представените формации.

Лидерът на парламентарната група на ДБ обяви готовността на формацията си да води конструктивен разговор и с БСП, ако тя получи третия мандат, но отново подчерта, че не може да има отстъпление от ключови приоритети.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм