Ние сме готови да носим отговорност за излъчване на управление, но не каквото и да е. На този етап ние не можем да заявим, че искаме третия мандат, защото, пак казвам, за да го поискаме, трябва да сме сигурни, че можем да свършим работата. Това заяви председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента.

Според него последният мандат не е някаква награда, а тежка отговорност.

Атанасова: Дори ПП и ДБ не подкрепиха “декларацията“

По думите му това налага да се констатира "ангажираща готовност" на политическите сили за реформи, сред които е съдебната.

„ДБ се отнася изключително сериозно към процеса на излъчване на управление, със съзнание колко е сериозно е положението, в което се намира България“, коментира още лидерът на ДБ.

Социолог пред Дарик: Ако Радев даде третия мандат на ДБ, ги поставя в капан

По негови думи от партията смятат, че президентът може да проведе консултации с политическите сили преди връчването на третия мандат, за да се види дали има „минимална нагласа за правене на реформи“.

По-рано днес депутатите отхвърлиха проекта на декларация на „Продължаваме Промяната“ за определяне на приоритетни национални цели и задачи.

Денков: Голяма част от тази зала не е готова да говори за приоритетите на България

От прессекретариата на държавния глава информираха, че в понеделник, 9 януари, от 10:00 часа президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател на ПП Николай Денков.

Според Христо Иванов декларацията на ПП е поставила важни теми. Той каза, че е очаквал формациите, които не са се включили в изработването на предложението, поне в пленарната зала да заявят своето мнение.

ПП ще върне мандата неизпълнен

По думите му мълчанието е оставило неприятно впечатление не за съдбата на дадения мандат, а за отношението как въобще ще се управлява страната.

Според Христо Иванов не трябва да се допускат нови избори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм