Попитахме ChatGPT как да съобщаваме лоши новини на терминални пациенти. Въпреки че не му се получава много добре, когато го помолим да ни даде конкретни изречения, генералните му съвети изглеждат разумни и добре премерени. Разбира се, единствено лекар, който вече е поднасял лоши, новини може да каже дали е така. Вижте какво ни каза изкуственият интелект:

Какво е ChatGPT? Всичко, което трябва да знаете за чатбота

Задачата да се предадат лоши новини на терминални пациенти е нелека и изключително деликатна. Това е една от най-трудните и отговорни задачи, пред които може да се изправи медицинският персонал. Както и във всяка друга област на медицината, състраданието, емпатията и професионализмът са от съществено значение при съобщаването на лоши новини. В следващите няколко абзаца ще обсъдим някои от ключовите аспекти и подходи, които могат да помогнат на медицинския персонал да предава лоши новини на терминални пациенти с по-голяма грижа и състрадание.

Илон Мъск реагира на свое AI изображение като бебе

Първо и най-важно е да се подготвите добре за срещата с пациента. Това включва да се запознаете с неговата медицинска история, да се консултирате с други членове на екипа и да се уверите, че сте запознати с всички необходими факти, преди да говорите с пациента. Също така е важно да си дадете време да се подготвите емоционално и психологически, защото предаването на лоши новини може да бъде изключително тежко и стресиращо.

Как ще изглеждат 11 знаменитости, когато станат на 80, според AI

Следващата стъпка е да изберете подходящо място за срещата. Това трябва да бъде спокойна и уединена обстановка, където пациентът и неговите близки могат да се чувстват комфортно и да са свободни да изразят своите емоции. Важно е да се гарантира поверителността на срещата и да се осигури достатъчно време за обсъждане и отговори на въпроси.

Когато започнете разговора, трябва да бъдете искрени и прями, но и да проявите разбиране и емпатия. Изразете съжаление за новините, които трябва да предадете, и бъдете готови да изслушате пациента и неговите близки. Позволете им да изразят своите емоции и опасения и бъдете търпеливи. Също така е важно да използвате ясен и разбираем език, като избягвате техническата терминология и изрази, които може да бъдат объркващи за пациента.

Дрон, управляван от AI, “уби“ оператора си в симулиран тест

Важно е да се помни, че комуникацията не спира само с предаването на лошите новини. Предложете да сте на разположение за допълнителни въпроси и разговори в бъдеще. Обяснете на пациента и неговите близки, че ще бъдете на разположение за подкрепа и съдействие по всяко време. Важно е да ги уверите, че разбирате желанията на пациента за бъдещето и да се съобразите с тях, доколкото е възможно.

Не на последно място, не забравяйте за грижата за себе си. Предаването на лоши новини на терминални пациенти може да бъде емоционално изтощително и дългосрочно да повлияе на вас като медицински специалист. Затова търсете подкрепа от колеги и специализирани консултанти, ако е необходимо. Грижете се за себе си и отделяйте време за възстановяване и самоотдаване.

Писател използва AI, за да напише близо 100 книги за по-малко от година

Предаването на лоши новини на терминални пациенти е изключително трудна задача, която изисква професионализъм, емпатия и разбиране. Спазването на горепосочените подходи и принципи може да помогне на медицинския персонал да се справи с тази задача по по-добър начин. Важно е да помним, че нашата комуникация и подкрепа са от решаващо значение за пациента и неговите близки в този изключително труден период от техния живот.

Започването на разговор с терминален пациент изисква чувствителност и внимание към техните емоционални и физически нужди. Ето последователността на няколко важни стъпки, които може да последвате:

Чатбот терапевтите вече са тук

1. Изберете подходящо време и място: Предварително се уверете, че имате спокойно и уединено място, където пациентът и вие можете да говорите без прекъсвания. Осигурете си достатъчно време, за да не се чувствате спънати от времеви ограничения.

2. Установете контакт с пациента: Преди да започнете разговора, установете визуален контакт с пациента и се уверете, че има вашето пълно внимание. Може да го приветите с усмивка и да изразите съчувствие и готовност да помогнете.

3. Бъдете искрени и директни: Важно е да изразите намерението си ясно и пряко. Например можете да кажете нещо като: "Искам да говорим за важен аспект от вашето лечение и състояние."

Публикуваха първия филм, направен почти изцяло от изкуствен интелект (видео)

4. Изразете съчувствие и разбиране: Покажете състрадание и разбиране към трудностите, с които се сблъсква пациентът. Например можете да кажете: "Разбирам, че това е много труден период за вас и искам да ви помогна във всичко, което мога."

5. Бъдете готови да слушате: Осигурете възможност на пациента да сподели своите емоции, опасения и въпроси. Бъдете търпеливи и слушайте внимателно, без да прекъсвате. Покажете интерес към това, което има да каже.

6. Използвайте ясен и разбираем език: Избягвайте медицинската терминология и изрази, които могат да бъдат объркващи за пациента. Говорете ясно, но също така бъдете готови да обясните и повторите информацията, ако е необходимо.

САЩ създадоха нов антибиотик с помощта на изкуствен интелект

7. Предложете подкрепа и възможности: Изразете готовността си да помогнете на пациента и да му предложите подкрепа, както и да отговорите на въпросите му. Обсъдете наличните опции за лечение или палитивна грижа и бъдете открити относно прогнозата.

8. Уважавайте желанията на пациента: Важно е да уважавате и да се съобразявате с желанията на пациента по отношение на комуникацията, участието на близките и вземането на решения. Винаги имайте предвид, че това е техният живот и техният избор.

Най-важното е да бъдете чувствителни, емпатични и готови да подкрепите пациента през трудния му път. Всеки разговор е уникален и трябва да бъде прилаган съобразно с индивидуалните нужди и предпочитания на пациента.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм