Извънземни астрономи може да гледат в наша посока от далечни планети. Какво биха видели те разкрива експерт от Би Би Си.

От известно време търсим в небесата. Но въпреки десетилетията на слушане на радиосигнали и търсене на признаци, че други светове могат да бъдат дори слабо обитаеми, досега резултатите са нищожни. Макар че астрономите са идентифицирали няколко възможни кандидати за места, където може да съществува живот на други места във Вселената, както и странни мистериозни сигнали, все още няма конкретни доказателства за извънземен живот там.

Но какво би станало, ако имаше? И какво, ако те се оглеждат, опитвайки се да ни намерят? Дали биха знаели, че на Земята има живот? Това са въпроси, с които учените трябва да се справят през последните години, тъй като ние продължаваме неволно да излъчваме присъствието си в галактиката. „Поставете огледало срещу себе си в космоса и какво биха видели те за нас?“, пита Жаклин Фахърти, астрофизик в Американския природонаучен музей в САЩ. „Ние гледаме. Това означава, че други светове също могат да гледат.“

Досега сме открили повече от 5500 планети, които обикалят около други звезди в нашата галактика, наречени екзопланети. Но подобни наблюдения са в начален стадий - трилиони светове вероятно са разпръснати из Млечния път. На някои от тези светове започнахме да издирваме както химически следи в атмосферата им, които биха могли да свидетелстват за биологична активност, така и дори техносписъци, които биха могли да бъдат излъчени от интелигентни форми на живот - радиосигнали, целенасочено или случайно изпратени в наша посока.

От около век насам Земята безсрамно излъчва собственото си присъствие в галактиката. Най-забележителният период е от 1900 г. до Втората световна война, казва Хауърд Айзъксън, астроном от Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ, когато нашите радиопредавания са били по-силни. „Трябваше да бъдат по-мощни, защото устройствата, на които хората слушаха, нямаха толкова чувствителни приемници“, казва той.

Днес продължаваме да излъчваме радиосигнали - от телевизионни предавания до сателитни комуникации, но по по-слабо откриваем начин. „Радиостанциите не искат да излъчват в космоса“, казва Томас Бийти, астроном от Университета на Уисконсин в САЩ. „Те искат да излъчват към земята.“ Други по-модерни форми на комуникация, като сигналите на мобилните телефони, е малко вероятно да бъдат открити.


(28 .октомври 2010 г.) --- Части от Европа и Африка са много лесно разпознаваеми в тази нощна снимка, заснета от един от членовете на екипажа на Експедиция 25 на борда на Международната космическа станция, летяща на 220 мили над Земята на 28 октомври. Гледката " гледа" на север над Сицилия и "ботуша" на Италия, като Средиземно море представлява по-голямата част от видимата вода в изгледа и Адриатическо море вдясно от центъра. Тунис се вижда частично отляво. Част от закачен руски космически кораб и други компоненти на МКС са на преден план. Снимка: НАСА

Светлинното замърсяване, предизвикано от нашите градове, се вижда от Международната космическа станция, но вероятно не е достатъчно разпространено, за да привлече вниманието на далечните извънземни астрономи.

Но не всички наши сигнали са толкова слаби. В цялата Слънчева система има множество космически апарати, които изследват различни места като Марс, Юпитер и дори външните части на Слънцето. Най-отдалеченият от тях, космическият апарат "Вояджър 1" на НАСА, се намира на 24 милиарда километра от Земята, което изисква мощна мрежа от антени на Земята, известна като "Дълбококосмическа мрежа", за да се осъществи комуникация с него.

През април Айзъксън изчисли дали някои от тези предавания, до 20 киловата, могат да достигнат до други звезди, когато се размият над отдалечените космически апарати и продължат пътуването си в космоса. Той установи, че четири близки звезди и всички съпътстващи ги планети вече са получили предаванията, а до 2300 г. сигналите вероятно ще бъдат чути от повече от 1000 звезди. „Сигналът определено ще се появи като изкуствен“, казва Айзъксън. До 2031 г. най-близките от звездите ще са имали достатъчно време да приемат сигналите и да изпратят свое собствено съобщение обратно - може би интересна цел за бъдещо изследване.

Но какво би станало, ако извънземните астрономи бяха по-всеотдайни? Те биха могли да се опитат да наблюдават нашата планета, преди да получат такива сигнали. Ако успеят да наблюдават преминаването на нашата планета пред Слънцето, известно като транзит, те биха могли да видят как слънчевата светлина преминава през нашата атмосфера и да различат различните ѝ газове.

През 2021 г. Фахърти установи, че в радиус от 300 светлинни години от Земята има близо 2000 звезди, които потенциално биха могли да наблюдават такъв транзит. „Това е добър набор от светове“, казва тя.

„Най-добрият индикатор за живот на Земята от такива наблюдения може да са кислородът, азотът и водните пари“, казва Пол Римър, астрохимик от Университета в Кеймбридж, Великобритания, което „би било индикация за стабилен течен океан“.

Хлорофлуоровъглеводородите от аерозоли, хладилни агенти и други източници също биха могли да бъдат признак за промишлена дейност на нашата планета. „Почти сме сигурни, че те могат да бъдат произведени само от технологии“, казва Мейси Хюстън, астроном от Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ. До 2150 г. урбанизацията може да е нараснала 10 пъти повече от сегашното си ниво и тогава ще блестим като фар за съвременните телескопи.

Един от най-открояващите се технологични сигнали от Земята обаче може да не са атмосферните замърсители или радиосигналите, а светлините на градовете ни. През 2021 г. Бийти изчислява, че натрият, излъчван от такива светлини, може да бъде открит в атмосферата на планетата. „Той има много остри спектрални характеристики“, казва Бийти. „Това никога не би се получило чрез естествен процес.“

Земята в сегашния си вид вероятно не е достатъчно урбанизирана, за да може да бъде открита по такъв начин, поне в рамките на параметрите на собствените ни телескопи. По-малко от 1% от повърхността на Земята е покрита с градове. Тя е далеч от това да бъде екуменополис - град, обхващащ цялата планета, подобен на измисления свят Корусант във филмите "Междузвездни войни".

Но извънземни цивилизации с по-напреднали телескопи може би вече ще могат да ни забележат. „Напълно е възможно да има извънземни астрономи, които са построили 100-метров космически телескоп, който може да ни вижда точно сега“, казва той. Дори ако извънземните астрономи имат по-малък телескоп, който може да види само слабата "точка" на нашата планета, те все пак биха могли да разберат, че тя е обитаема. Познавайки наклона и въртенето на Земята, светлината, излъчвана от нашата планета, може да се използва за съставяне на груба карта на повърхността ни, показваща сушата, океаните и дори бреговите линии, според Джонатан Джианг, астрофизик от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в САЩ. „Стига да можете да видите светлинна точка, можете да я анализирате“, казва Джианг, който през 2018 г. използва космически апарат в нашата Слънчева система, за да демонстрира техниката на Земята. Всичко това повдига въпроса дали наистина искаме да бъдем толкова забележими. „Във филмите винаги ни нахлуват“, казва Бийти.

(бел. ред. - известният учен д-р Нийл ДеГрас Тайсън в епизод от подкаста на Джо Роугън споделя своето твърдение, че във всички филми за извънземни, те са представени като завоеватели, защото такава е и историята на Земята. Във филмите извънземните са много по-развити технологично от хората и искат да ни завземат. В историята на света всеки път, в който цивилизация с по-развита технология се среща с друга, която не е развита, резултатът не е добър за тези без технологията. Съответно извънземните са представяни като зловещи не от богато въображение, а от позната история и факти, или с други думи не се страхуваме от извънемните, а от себе си).

В действителност учените са по-склонни да известяват за нашето присъствие, като понякога дори изпращат целенасочени послания във Вселената - като например известния радиосигнал с висока мощност, съдържащ проста картинка за човечеството, изпратен от вече несъществуващия радиотелескоп Аресибо в Пуерто Рико през 1974 г. „Всъщност, не се притеснявам от сценариите за Деня на независимостта“, казва Бет Билър, астроном от Единбургския университет във Великобритания.


Астрономите използват радиотелескопи, за да сканират небето за сигнали от космоса, но нашите собствени излъчвания могат да бъдат уловени от подобно оборудване на други светове (снимка: Pexels)

Тъй като човечеството продължава да променя нашата планета, ако приемем, че първо не сложим край на собственото си съществуване чрез война или по друг начин, Земята вероятно ще става все по-забележима. Сокас-Наваро твърди, че един ден извънземните астрономи биха могли дори да забележат облака от спътници, които обикалят около нашата планета. Ще трябва да имаме "милиард пъти повече от това, което имаме сега, което звучи като много", казва той. „Но за няколко десетилетия от една кола стигнахме до над милиард автомобила.“

Може би, ако сме нетърпеливи да осъществим първи контакт, бихме могли да направим повече, за да бъдем забелязани, например, с предавания като посланието от Аресибо. Досега е имало само няколко по-нататъшни опита. „Ако зависеше само от мен, щях да излъчвам нашето съществуване и да се надявам, че някой ще отговори“, казва Римър. „Но това е само мое мнение. Това е решение, което според мен трябва да се вземе в световен мащаб.“

„Ако обществеността подкрепи това, една от идеите би могла да бъде изграждането на огромни структури в космоса“, казва Бийти, „като например голям триъгълник или квадрат с размерите на планета, направен от тънък материал, който би бил очевидно изкуствен за извънземните астрономи. Това би бил основният начин да бъдем забелязани, ако искаме“.

Засега признаците за нашето съществуване са по-скромни, но все пак откриваеми. „Те не се нуждаят от чудеса“, казва Сет Шостак, старши астроном в института Сети (Search for Extraterrestrial Intelligence) в САЩ. „Те просто се нуждаят от технологията, с която разполагаме ние, но в по-голям мащаб.“

Истинският въпрос, който трябва да си зададем, е: дали някой гледа в нашата посока, за да ни забележи?

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм