Метеоритът е космическо тяло, което преминава през земната атмосфера и достига повърхността на планетата. Тези тела са извънземни обекти, които се движат из космоса и при влизането си в атмосферата се загряват и светят поради триенето с въздуха.

Метеорит? Ярка светлина с последвал взрив уплаши хората в различни градове (видео)

Метеоритите са обикновено съставени от скални материали или метални сплави и могат да имат различни размери - от дребни частици с големина на пясък до големи тела с диаметър от няколко километра. По време на влизането си в атмосферата метеоритите преживяват интензивно загряване, което ги превръща в светещи явления на небето, наречени метеори или звездни следи.

Ако метеоритът е достатъчно голям и издържи на натиска и температурите при преминаването през атмосферата, той може да достигне повърхността на Земята. Когато метеоритът падне на Земята, той се нарича метеоритен дъжд. Тези събития представляват важен източник на научна информация за изследване на произхода и състава на космическите тела и могат да имат значително влияние върху околната среда и живота на планетата.

Извънземна технология е открита на Земята

Метеоритите са откъси или останки от космически тела, които плават в нашата Слънчева система. Най-често те са останки от астероиди - скални тела, които кръжат около Слънцето в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер. Друг източник на метеорити са кометите, които са съставени от въглеродни материи и лед. Когато комета се приближава до Слънцето, ледът започва да се изпарява и образува върху кометата ярък ореол, наречен кома. Тези кометни частици също могат да се превърнат в метеорити, когато преминат през земната атмосфера.

Когато метеорит влезе в атмосферата, той започва да се нагрява поради трение с въздуха. Това го прави видим и създава светлинното явление, наречено метеор или звездна следа. Метеорите могат да имат различни цветове, като по-често срещаните са жълти, оранжеви или бели, но някои могат да бъдат и сини, зелени или червени. Те са видими за кратък период от време и най-често изгарят напълно, преди да достигнат земната повърхност.

Мистериозна светкавица се появи над Киев, НАСА твърди, че не е неин сателит (видео)

Метеоритите представляват голям интерес за научните изследвания, тъй като ни предоставят информация за произхода и развитието на нашата Слънчева система. Чрез анализ на състава на метеоритите можем да разберем повече за материалите, от които са създадени планетите и другите обекти в космоса. Освен това метеоритите ни помагат да разберем повече за условията и процесите в ранната история на нашата планета.

Все повече НЛО се появяват над САЩ

Какво е метеорит болид

Ярък метеорит болид е изключително ярък метеорит, който се появява на небето и осветява значителна част от околната област. Тези метеорити са обикновено по-големи от обичайните метеори и се характеризират с интензивно светене и дълго присъствие на небето.

Метеорит болиди са резултат от по-големи космически тела, които влизат в земната атмосфера. Поради значителната им големина и скорост, когато се движат през атмосферата, се стоварват с много енергия. Това води до интензивно загряване и йонизация на въздуха около тях, което в своя резултат създава яркостта и дълготрайността на светлинното явление.

Телескопът „Джеймс Уеб“ ще търси извънземен живот

Ярките метеорити болиди често оставят след себе си видими пътеки, наречени "следи от горене" или "пътеки на огъня". Тези следи са следствие от йонизацията на въздуха по пътя на метеорита и продължават да светят за няколко секунди или дори минути, след като метеоритът вече е изгорял или изчезнал.

В резултат на своята яркост и впечатляващо светене метеоритите болиди често привличат вниманието на хората и са обект на наблюдение и документиране от астрономи, любители и широката публика. Те предоставят важна информация за изследване на космическите обекти и процесите, които се случват при влизането им в атмосферата.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм