Американските военни не са сигурни какви са били трите летящи обекта, които са свалили в небето над Северна Америка, и как са успели да се задържат във въздуха, съобщават от Би Би Си. Президентът Джо Байдън нареди в неделя да бъде свален още един обект - общо четвъртият за този месец.

Тъй като се е движил на височина 20 000 фута (6100 м), той е можел да попречи на търговския въздушен трафик, заявиха от САЩ.

Военен командир каза, че това може да е "газообразен тип балон" или "някакъв вид задвижваща система".

Американски самолет свали НЛО над Канада

Последният обект - свален над езерото Хюрон в Мичиган, близо до канадската граница - е описан от служителите на отбраната като безпилотна "осмоъгълна структура" с прикрепени към нея въжета.

Той е свален с ракета, изстреляна от изтребител F-16 в 14:42 ч. местно време (19:42 ч. по Гринуич).

Инцидентът повдига допълнителни въпроси относно поредицата от височинни обекти, които бяха свалени над Северна Америка този месец. Командващият Северното командване на САЩ генерал Глен ВанХерк заяви, че няма индикации за каквато и да е заплаха.

"Няма да ги категоризирам като балони. Наричаме ги обекти поради определена причина", каза той.

"Това, което виждаме, са много, много малки обекти, които произвеждат много, много ниско радарно сечение", добави още генералът.

Китайски шпионски балон: САЩ са на нокти, проследяват предполагаемо устройство за наблюдение (видео и снимки)

През последните дни се засилиха спекулациите за това какви може да са обектите.

"Ще оставя разузнаването и контраразузнаването да разберат това", обясни генерал ВанХерк, когато беше попитан дали е възможно обектите да са извънземни.

"На този етап не съм изключил нищо."

Предполагаем китайски шпионски балон беше свален край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари, след като в продължение на дни се носеше над САЩ. Длъжностни лица заявиха, че балонът е произведен от Китай и е бил използван за наблюдение на чувствителни обекти.

Китай отрече обектът да е бил използван за шпионаж и заяви, че това е било устройство за наблюдение на времето, което се е заблудило. Инцидентът - и размяната на гневни реплики след него - засилиха напрежението между Вашингтон и Пекин.

Двадесет години, една совалка, седем човешки живота... (видео)

Но в неделя служител на отбраната заяви, че САЩ са се свързали с Пекин относно първия обект, след като не са получили отговор в продължение на няколко дни. Не стана ясно какво е било обсъждано.

След първия инцидент американските изтребители са свалили още три обекта на голяма височина в рамките на няколко дни.

В петък президентът Байдън нареди да бъде свален обект над Северна Аляска, а в събота подобен обект беше свален над Юкон в Северозападна Канада.

Както САЩ, така и Канада все още работят за възстановяването на останките, но търсенето в Аляска е затруднено от арктическите условия.

"Тези обекти не приличаха много на балона от (4 февруари) и бяха много по-малки от него и няма да ги характеризираме окончателно, докато не успеем да възстановим отломките", заяви говорител на Белия дом по въпросите на националната сигурност.

510 съобщения за НЛО проучва правителството на САЩ

Неидентифицирани летящи обекти - хронология

4 февруари: Американските военни свалят предполагаем балон за наблюдение край бреговете на Южна Каролина. Той се е носел дни наред над САЩ и според официални лица е дошъл от Китай и е наблюдавал чувствителни обекти;

10 февруари: САЩ свалят друг обект край северната част на Аляска, който според официални лица няма никаква система за задвижване или контрол;

11 февруари: Американски изтребител сваля "обект във въздуха на голяма височина" над канадската територия Юкон, на около 100 мили (160 км) от границата със САЩ. Обектът е описан като цилиндричен и по-малък от първия балон;

12 февруари: Американски самолети свалят четвърти височинен обект край езерото Хюрон.

Твърденията за отвличане от извънземни най-често се дължат на сънища

Кадър: Би Би Си

Един от високопоставените служители заяви пред ABC News, че трите последни свалени обекта вероятно са били метеорологични устройства, а не балони за наблюдение.

Това обаче привидно бе опровергано от водещия демократ в Конгреса, който по-рано заяви пред телевизионния оператор, че служителите на разузнаването смятат, че обектите всъщност са балони за наблюдение.

"Те вярват, че са били (балони), да", заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, като добави, че те са били "много по-малки" от първия, свален край бреговете на Южна Каролина.

Демократката Деби Дингел, един от няколкото членове на Конгреса от Мичиган, които аплодираха военните за свалянето на обекта над щата в неделя, се присъедини към нарастващите призиви към Белия дом и представителите на отбраната да предоставят повече информация.

"Нуждаем се от факти за това откъде идват, каква е целта им и защо честотата им се увеличава", каза тя.

Бивш командващ в Пентагона: Изгаряния, парализа и мозъчни увреждания след срещи на военни с НЛО

Сенаторът от Демократическата партия Джон Тестър, който представлява Монтана, заяви пред американския партньор на Би Би Си: "Това, което се случва през последните две седмици, не е нищо друго освен лудост. И военните трябва да имат план, с който не само да определят какво има там, но и да определят опасностите".

Републиканците многократно критикуваха администрацията на Байдън за начина, по който се е справила с първия подозрителен шпионски балон, като твърдяха, че е трябвало да бъде свален много по-рано.

Междувременно министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че Обединеното кралство ще извърши преглед на сигурността след неотдавнашните инциденти в САЩ и Канада.

"Това развитие на събитията е още един знак за това, че глобалната картина на заплахите се променя към по-лошо", каза той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм