Първата лунна мисия на Русия от 47 години насам претърпя провал. Автоматичната станция „Луна-25“ излезе от контрол и се разби в естествения спътник на Земята.

От Роскосмос - руската космическа агенция заявиха, че е са изгубили контакт с „Луна-25“, след като вчера беше съобщено за възникнал проблем по време на подготовката му за кацане. Космическият апарат трябваше по план да кацне на Южния полюс на Луната утре, 21 август.

Пред Дарик радио д-р Светослав Александров, създател на сайта „Космос.бг“, обясни, че според информацията апаратът се е разбил при опит за маневра, която е трябвало да го прехвърли от около лунната орбита в т. нар. орбита преди кацане.

Планът на руската мисия е бил апаратът им да кацне в района на кратер на Южния полюс на Луната, където се счита, че може да има вода.

Александров уточни, че подобни инциденти не са рядкост, като допълни, че кацането на Луната е изключително сложна процедура. По думите му пътят не е проправен, въпреки че Съветският съюз и американци са го правили.

Той изтъкна, че Русия не е изпращала лунна мисия от близо 50 години, така че голяма част от опитът им е изгубен. Проблем за Русия е и това, че няма международна подкрепа в Космоса заради войната в Украйна.

По думите му Русия има намерение да построи собствена космическа станция, но няма да успее, защото няма нуждите западни компоненти.

Д-р Светослав Александров уточни, че глобално космическо сътрудничество се променя. Според него вероятно за Русия партньори ще останат Беларус или държавите от БРИКС, но реално нито една от тях няма сериозно развита космическа технология.

Провалът за мисията подчертава упадъка на космическата мощ на Русия след успехите по време на Студената война. Москва първа изстреля спътник в околоземна орбита - "Спутник-1" през 1957 г., а космонавтът Юрий Гагарин беше първият човек, полетял в космоса през 1961 г.

Досега Русия не беше правила опити за полет до Луната след 1976 г., когато беше изстрелян апаратът "Луна-24". По това време начело на СССР беше Леонид Брежнев, припомня Ройтерс.

Руските официални лица се надяваха, че мисията "Луна-25" ще покаже, че страната може да се конкурира със суперсилите в космоса въпреки постсъветския си упадък и огромните разходи, свързани с войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Системата за контрол на полети беше уязвима област, която трябваше да премине през много поправки", каза Анатолий Зак, създател и издател на сайта www.RussianSpaceWeb.com, който следи руските космическите програми.

Според него Русия е избрала много по-амбициозен план за кацане на Луната, преди да предприеме по-лесна орбитална мисия - обичайната практика за СССР, САЩ, Китай и Индия.

Преди повече от десетилетие неуспехът на проекта "Фобос - грунт" от 2011 г. към един от спътниците на Марс подчерта предизвикателствата пред космическата програма на Русия: апаратът не успя дори да излезе в околоземна орбита и се разби, падайки в Тихия океан през 2012 г.

В крайна сметка в първото десетилетие на 21-ви век Русия се спря на идеята на мисията "Луна-25" до Южния полюс на естествения спътник на Земята. Автоматичната станция успя да излезе от орбитата на Земята.

Но неуспехът й означава, че Русия може и да не е първата, която ще вземе проби от замръзналата вода, която според учените се намира на Южния полюс на Луната.

Не е ясно засега какво ще е дългосрочното въздействие на провалената мисия върху лунната програма на страната, която предвижда още няколко подобни изстрелвания в следващите години, отбелязва Ройтерс.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм