На 11 август Русия ще евакуира село в крайния си изток заради изстрелването на първата руска мисия за кацане на Луната от близо половин век, съобщи Ройтерс с позоваване на местен служител, цитиран от ОфНюз.

Лунният модул "Луна-25", първият в Русия от 1976 г. насам, ще бъде изстрелян от космодрума "Восточний", на около 3450 мили източно от Москва, според руската космическа агенция "Роскосмос".

Жителите на селището Шахтинский в Хабаровския край, югоизточно от площадката за изстрелване, ще бъдат евакуирани рано сутринта на 11 август, тъй като селото се намира в предполагаемата зона, където се очаква да паднат ракетните ускорители след отделянето им.

"Устията на реките Умалта, Усамах, Лепикан, Тастах, Саганар и районът на фериботния преход на река Бурея попадат в зоната на прогнозираното падане (на бустера). Жителите на Шахтинский ще бъдат евакуирани", заяви Алексей Маслов, ръководител на Верхнебуреинския район в Хабаровски край, в Телеграм. 

Луна-25 ще бъде изстреляна с ракета носител "Союз-2 Фрегат" и ще бъде първият спускаем апарат, който ще пристигне на Южния полюс на Луната, съобщиха от Роскосмос.

Основната цел на мисията ще бъде разработване на технологии за меко кацане, изследване на вътрешната структура на Луната и проучване на ресурси, включително вода.

Очаква се спускаемият апарат да работи на лунната повърхност в продължение на една година.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм