Капсулата "Озирис-Рекс" на НАСА ще навлезе в земната атмосфера в неделя с повече от 15 пъти по-висока скорост от тази на куршум от пушка, съобщават от Би Би Си.

По време на полета тя ще направи огнено кълбо в небето, но топлинният щит и парашутите ще забавят спускането и ще я доведат до леко приземяване в Западната пустиня в Юта.

Капсулата носи ценен товар - шепа прах, взета от астероида Бенну, космическа скала с размерите на планина, която обещава да даде информация за най-дълбоките въпроси: Откъде идваме?

"Когато върнем 250 грама от астероида Бенну на Земята, ще видим материал, който е съществувал преди нашата планета, може би дори някои зърна, които са съществували преди нашата Слънчева система", казва професор Данте Лаурета, главен изследовател на мисията.

"Опитваме се да сглобим нашето начало. Как се е формирала Земята и защо тя е обитаем свят? Откъде океаните получават вода; откъде идва въздухът в нашата атмосфера; и най-важното - какъв е източникът на органичните молекули, които изграждат целия живот на Земята?"

Инженерите са наредили последните корекции на траекторията на космическия кораб "Озирис-Рекс". Остава само да се вземе решението за пускане на капсулата, която ще падне на Земята този уикенд.

Търсенето на фрагменти от Бенну започна през 2016 г., когато НАСА изстреля сондата "Озирис-Рекс" към обекта с ширина 500 м. Бяха необходими две години, за да се достигне до тялото, и още две години картографиране, преди екипът на мисията да може уверено да определи място на повърхността на космическата скала, от което да вземе почвената проба.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм