Марсоходът на НАСА успя да генерира кислород на Марс. Във въздуха на Марс има много въглероден диоксид. Елегантна джаджа, наречена MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), MOXIE е открил как да го превърне в кислород, съобщават ScienceAlert.

В продължение на 16 пускания, MOXIE е произвел общо 122 грама кислород. Според НАСА това е достатъчно, за да може малко куче да диша 10 часа, а човек - 4 часа.

"Впечатляващото представяне на MOXIE показва, че е възможно да се извлече кислород от атмосферата на Марс - кислород, който може да помогне за снабдяването на бъдещите астронавти с въздух за дишане или ракетно гориво", казва заместник-администраторът на НАСА Пам Мелрой.

"Разработването на технологии, които ни позволяват да използваме ресурсите на Луната и Марс, е от решаващо значение за изграждането на дългосрочно лунно присъствие, създаването на стабилна лунна икономика и ни позволява да подкрепим първоначалната кампания за изследване на Марс от хора."

В продължение на 16 пускания, MOXIE е произвел общо 122 грама кислород. Според НАСА това е достатъчно, за да може малко куче да диша 10 часа, а човек - 4 часа.

Устройството работи чрез електролиза, като използва ток за електрохимично разграждане на въглеродния диоксид на съставните му атоми. MOXIE засмуква марсианския въздух през филтър, който го почиства. След това пречистеният марсиански въздух се компресира, нагрява и се изпраща през твърдия оксиден електролизатор (SOXE). Електролизерът разделя въглеродния диоксид на въглероден оксид и кислородни йони.

Въглеродният окис се изпуска, но кислородните атоми се рекомбинират в O2 или молекулярен кислород; такъв, какъвто ни е необходим, за да оцелеем. След това този газ се измерва по отношение на количеството и чистотата, преди да бъде изпуснат отново навън.

Всяко пускане отнема няколко часа. След няколко часа загряване MOXIE събира кислород в продължение на 1 час на експеримент, след което се изключва. За този час работа MOXIE е проектиран да произвежда до 10 грама - около 20 минути кислород за дишане за един астронавт.

Това не е достатъчно, за да могат хората да тичат на Марс, но помага на НАСА  да се доближи до мечтата си, да изпрати хора на Марс.

Главният изследовател на MOXIE Майкъл Хехт от Масачузетския технологичен институт вярва, че може да разработи пълномащабна система, включваща нова и подобрена версия на устройството за извличане на кислород, средство за втечняване на този газ и начин за съхранение на течността.

Бъдещите марсиански изследователи ще се нуждаят от всякаква помощ, за да бъдат самодостатъчни. Между дихателните нужди на екип от астронавти, които ще живеят на Марс в продължение на една година, и течното гориво, необходимо за захранване на космическия кораб, ще са необходими около 500 метрични тона кислород.

Това обаче ще трябва да почака. Има много проблеми, които трябва да бъдат тествани и решени, преди хората да се опитат да останат дълго време на Червената планета. Кислородът е само един от тях.

"Трябва да вземем решения за това кои неща трябва да бъдат валидирани на Марс", казва Хехт. "Мисля, че има много технологии в този списък; много се радвам, че MOXIE първи успя да направи промяната".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм