Учени от НАСА обявиха, че на гигантска екзопланета, намираща се на десетки светлинни години от нас, може да има рядък воден океан, както и признак на потенциален живот, съобщават от The Guardian.

Изследователите нарекоха екзопланетата K2-18 b - необичайно прозвище за нещо с такова потенциално значение. Почти девет пъти по-голяма от масата на Земята, тя е, както казва НАСА, "хисеанска екзопланета, която има потенциала да притежава богата на водород атмосфера и покрита с водни океани повърхност".

Космическата агенция заяви, че наблюденията ѝ върху химическия състав на атмосферата на планетата предполагат възможността за съществуването на воден източник. "Изобилието на метан и въглероден диоксид и недостигът на амоняк подкрепят хипотезата, че под богатата на водород атмосфера на К2-18 b може да има воден океан", съобщават от агенцията.

Но агенцията намекна и за още по-забележителна възможност в потенциалното откриване на молекула, наречена диметилсулфид (DMS), която на Земята се произвежда само от живота.

Ако откритието се потвърди, то ще направи К2-18b сред най-вероятните светове, на които може да съществува извънземен живот, наред с такива като Марс и ледените луни на Юпитер и Сатурн в нашата собствена Слънчева система.

Обсерваторията на НАСА на стойност 10 млрд. долара може да анализира химическия състав на далечна планета, като улавя светлината от звездата домакин, след като тя е преминала през атмосферата на планетата по пътя ѝ към Земята. Газовете в атмосферата поглъщат част от светлината на звездата, но всеки от тях оставя отличителни знаци в спектъра на светлината, които астрономите могат да разчетат. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм