Наблюдателите на небесните спектакли имат рядката и вълнуваща възможност да видят комета с невъоръжено око - преживяване, което се случва "веднъж в живота", според астрономи, цитирани от Прес асосиейшън/ДПА и БТА. 

Кометата Нишимура, открита едва през август, ще бъде най-близо до Земята след седмица. Небесното тяло ще се вижда от Северна Европа точно преди зазоряване във вторник, 12 септември.

Обектът, който се движи в космоса с 386 000 километра в час, вече се вижда с невъоръжено око, според професор Брад Гибсън, директор на Центъра за астрофизика "Е. А. Милн" към университета на Хъл.

По думите на Гибсън Нишимура може да бъде видяна в часа след залез слънце и в часа преди зазоряване, като се гледа на изток-североизток, към полумесеца и Венера.

Гибсън каза още, че на кометата са й необходими 500 години, за да обиколи Слънчевата система. За сравнение - на Халеевата комета, която предизвика голям интерес по време на последното си близко посещение на Земята през 1986 г., са й  необходими 76 години. 

"От тази гледна точка съвсем не е преувеличено да кажем, че да видиш Нишимура е рядка и вълнуваща възможност, която се предоставя само веднъж в живота", допълни Гибсън. 

Най-добрият шанс кометата да бъде видяна с невъоръжено око е на 12 септември, когато тя ще се намира на 125 милиона километра от Земята.

Кометата C/2023 PI е кръстена на японския астрофотограф Хидео Нишимура, който я засне с цифров фотоапарат на 11 август.

Нишимура ще премине най-близо до Слънцето на 17 септември, когато ще бъде "само" на около 44 милиона километра от него. Предвид близкото разстояние има реален шанс кометата да не оцелее. 

Учените все още се опитват да определят размера на Нишимура. Според Брад Гибсън диаметърът й може да варира от няколкостотин метра до няколко километра.

Специалистът допуска, че кометата може да е отговорна за метеорния поток Сигма-Хидриди, който се наблюдава всяка година през декември. 

Гибсън казва още, че няма опасност от сблъсък на Нишимура със Земята, тъй като астрономите внимателно са картографирали орбитата и скоростта й на движение.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм