Любителите астрономи могат да наблюдават новооткрита комета.

Пред Дарик радио физикът Пенчо Маркишки обясни, че кометата ще премине най-близо до Земята на 12 септември 3 – на 125.4 млн. километра, а на 18 септември ще премине през своя перихелий – най-близката до Слънцето точка от своята орбита, на 33.6 млн. километра от звездата.

Кометата е открита на 12 август от любителя астроном Хидео Нишимура. Наречена е на неговото име - C/2023 P1 (Nishimura).

Физикът Пенчо Маркишки заяви пред Дарик, че условията за наблюдения на кометата не са лесни, въпреки яркостта ѝ. Той уточни, че от географските ширини на България кометата вече се наблюдава, но само инструментално - с телескоп или бинокъл.

До 12 септември кометата ще се наблюдава сутрин рано в съзвездието Лъв. В последната сутрин на този период – на 12 септември, кометата ще изгрее близо 1 час преди Слънцето – в 05:52 ч. за София.  Тогава се очаква тя да бъде вече с яркост около 2.7-ма видима звездна величина – повече от средно ярка звезда, гледана с невъоръжено око.

След това от 14 септември кометата ще се наблюдава вечер.

В този период Маркишки посъветва любителите да търсят нисък хоризонт в посока Запад, в отдалечени от градовете места.

Любопитно е, че през август ще наблюдаваме второ пълнолуние или т. нар. „Синя луна” – първото беше на 1 август, а предстоящото е на 31 август. Маркишки обясни, че на около 2 години и половина се наблюдават две пълнолуния в рамките на един календарен месец.

През октомври предстоят още лунно и слънчево затъмнение. На 14 октомври ще има пръстеновидно слънчево затъмнение. А през нощта на 28-29 октомври от България ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение. Тогава долният десен край на лунния диск ще потъне в земната сянка.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм