България е изпълнила всички технически изисквания за присъединяване към Шенген още през 2011 година. Това се е потвърдило и от три проверки на Европейската комисия, извършени в последните месеци, каза в Народното събрание служебният премиер Гълъб Донев. Заключението в докладите и на трите проверки е положително. Донев допълни, че Нидерландия е отказала да вземе участие в инспекциите, а твърденията на нидерланския премиер звучат повече от неубедително.

България и Румъния да премахнат границите помежду си предлагат общинските съветници на Добрич

България отговаря на всички технически изисквания за присъединяване към Шенген, категоричен е премиерът Гълъб Донев. Той уточни, че страната ни покрива условията още от 2011 година, а три проверки на Европейската комисия през последните месеци го потвърждават.

„Галъп“: Шенген – по-скоро важен за българите. Машините – по-скоро предпочитани

Донев коментира още, че отрицателните позиции на Австрия и Нидерландия са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображения.

„Да си изтеглим проститутките от Нидерландия, да ги видим какви са тарикати“ и още от Фейсбук

Донев допълни, че на 15 – 16 декември ще се проведе Европейски съвет, на който ще стане ясно дали ще бъде проведена дискусия по темата за Шенген и какво решение би могло да бъде взето по въпроса. 

Букурещ: Решението за Шенген е несправедливо

Служебният премиер отбеляза, че всяко едно вътрешно политическо говорене се следи от нашите външнополитически партньори и по тази причина ще бъде много обран по отношение на своите изказвания по отношение на отказа на Нидерландия и Австрия .

„В дебата и дискусиите темата за границата присъстваше, но не във всички позиции. Много добре нашите партньори от ЕС разбраха какъв е проблемът с границата и по-скоро тяхното питане беше дали държавата е предприела всички мерки през последните няколко месеца, за да си върне контрола на границата в ръцете на държавата“, каза той. Донев подчерта, че партньорите ни са били много доволни от работата, която е свършило служебното правителство. „Апелирам да бъдем умерени и национално отговорни в позициите си и изказванията си, които правим. Нека вътрешнополитическите ни пристрастия и опити да покажем, че един или друг не си е свършил работата, да не надделяват над националния интерес“, каза Донев.

Нинова за Шенген: Решението на ЕС е като към хора втора ръка

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев също зададе въпрос и попита какво е направило служебното правителство по отношение на Капитан Андреево и колко лични срещи е направил Донев с премиера на Холандия и канцлера на Австрия

„Провел съм обща среща с всички посланици на ЕС, провел съм среща с председателя на ЕК, провел съм среща с канцлера на Германия Шолц, провел съм среща с полския министър-председател, провел съм среща с гръцкия министър-председател, провел съм среща с президента на Гърция, с много представители на държави членки на ЕС, които имат отношение по темата Шенген и имат общ интерес от приемането на България в Шенген.", каза той. Донев подчерта, че са удвоили капацитета на лабораторията на Капитан Андреево, направили са така, че ДАНС и Министерство на земеделието да осъществяват контрол над работещите там. „Всичко това го направи служебното правителство. фактите са точно в подкрепа на усилията, които предприе служебното правителство предприе по отношение и на Капитан Андреево“.

Демерджиев: Опитите за намиране на решение за Шенген продължават

Халил Летифов от ДПС пък попита какво не е свършено и какво трябва да се свърши занапред.

Донев каза, че до момента всички правителства полагат усилията България да е член на ЕС, еврозоната, както и ОИСР. „Усилията на различните правителства са били на приливи и отливи, но за всяко правителство през този период е имало някакъв акцент, които е бил поставен върху приемането на България в шенгенското пространство“, обясни той.

Цончо Ганев от „Възраждане“ попита Донев дали ако отново бъде назначен за министър-председател при липса на редовен кабинет, ще има куража да постави пред брюкселските бюрократи предоговаряне на ПВУ.

Радев: България и Румъния ще влязат в Шенген догодина, ако работят усилено

„Нашите външнополитически партньори определиха служебното правителство като правителство на действието и правителство свършило толкова много работа, колкото няколко правителство преди това не можаха да свършат. Това е оценката на нашите външнополитически партньори, за която им благодарим. По отношение на позициите ни в ЕС, винаги нашите министри и членове на групи в различните европейски формати отстояват напълно националния интерес. Тогава, когато има необходимост от предоговаряне на определени условия и проекти и това е в защита на националния интерес, това ще бъде направено в съвместно синхронно действие с нашите партньори от ЕС“, отговори Донев.

Окончателно: България остава извън Шенген

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ попита дали знаем какви са причините Нидерландия да не изпрати свои представител на проведените проверки.

Служебният премиер обясни, че Нидерландия иска доклад, които обаче преди години вече е приключен за България. Донев подчерта, че до последния момент Нидерландия е настоявала да бъдат предприети стъпки по това да бъдат разделени България и Румъния за присъединяване.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм