Липсата на консенсус днес по отношение на присъединяването на Румъния към Шенген, на фона на противопоставянето на Австрия, е дълбоко несправедлива за нашата страна и за румънските граждани, заяви президентът Клаус Йоханис, цитиран от Аджерпрес.

Окончателно: България остава извън Шенген

"Румъния заслужаваше да получи положителен вот. Това се потвърждава от солидните данни, от резултатите от последните мисии за оценка на държавите членки и на европейските институции. Само една държава-членка реши да пренебрегне тези реалности и да блокира европейското единодушие, необяснимо и трудно разбираемо за целия Европейски съюз. Незаслуженото и неоправдано отношение на Австрия на днешното заседание рискува да повлияе на европейското единство и сближаване, от които толкова много се нуждаем, особено в настоящия геополитически контекст", заяви президентът, след края на Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

Йоханис подчертава, че Румъния ще продължи да действа отговорно, решително и добросъвестно за укрепване на вътрешната сигурност на Европейския съюз, както е правила досега.

Държавният глава благодари на всички държави членки и на Европейската комисия, които, отчитайки заслугите на Румъния за опазване на външната граница на ЕС и за укрепване на европейския проект, са подкрепили присъединяването на страната към Шенген.

"Подкрепата и солидарността, изразени днес, бяха впечатляващи и потвърждават признанието, на което се радва Румъния на европейско равнище", посочва държавният глава.

Нинова за Шенген: Решението на ЕС е като към хора втора ръка

Йоханис заявява, че присъединяването към зоната за свободно движение остава стратегическа цел на Румъния.

"Скъпи румънци, Румъния не спира дотук! Присъединяването към Шенген е наша стратегическа цел и ние няма да спрем, докато не я постигнем", казва в заключение президентът на Румъния.

България и Румъния останаха извън Шенген. Брюксел обаче пусна Хърватия и страната ще бъде приета от 1 януари 2023 г. Министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС гласуваха два документа – един за Хърватия и един за България и Румъния.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм