България и Румъния останаха извън Шенген. Брюксел обаче пусна Хърватия и страната ще бъде приета от 1 януари 2023 г. Министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС гласуваха два документа – един за Хърватия и един за България и Румъния.

Австрия налага вето на България и Румъния за Шенген

Преди дни Нидерландия и Австрия заявиха, че няма да подкрепят страната ни за Шенген.

"Убеден съм, че работейки усилено, догодина и България, и Румъния ще се присъединят към шенгенското пространство". Това коментира държавният глава Румен Радев след срещата си на четири очи с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу, която е на официално посещение у нас.

Донев: Изслушването ми за Шенген е пиар фокус, ползван като сламка, за която се хваща удавникът

"Опитите за намиране на решение по въпроса за приемането на България в Шенген ще продължат до края на годината и през следващата година", съобщи от своя страна вицепремиерът Иван Демерджиев пред български журналисти в Брюксел.

Попитан дали нашата страна ще предприеме ответни мерки, Демерджиев заяви, че в момента се обмисля диалог. Когато се изчерпят средствата за конструктивен диалог, ще кажа кои са следващите стъпки, посочи той.

Министърът на външните работи Николай Милков обясни какво може да предприеме страната ни оттук насетне.

За председателя на външната комисия Кристиан Вигенин решението не е неочаквано, но е разочароващо.

Демерджиев: Опитите за намиране на решение за Шенген продължават

"Аз също съм разочарована" от резултата за България и Румъния, заяви пред журналисти след заседанието еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Двете страни "заслужават да бъдат пълноправни членове на Шенген" и ще бъдат положени допълнителни усилия, за да станат такива през следващите две години, добави тя. 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков коментира, че служебното правителство е имало неадекватна позиция, обвинявайки европейските лидери.

Радев: България и Румъния ще влязат в Шенген догодина, ако работят усилено

„Страните от ЕС вече гласуваха в подкрепа на кандидатурата на Хърватия за присъединяване към Шенгенското пространство без граници. Това гласуване беше отделено от гласуването за България и Румъния. Хърватия ще влезе в Шенген от 1.1.2023 г.“, написа в Туитър Джак Парок, кореспондент на Евронюз и други водещи европейски медии.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм