Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер заяви днес, 8 декември, че ще гласува против влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство, предаде Франс прес.

Карнер каза това на заседание със свои колеги в Брюксел и така обяви намерението на Австрия да блокира присъединяването на двете страни.

Съветът на ЕС гласува дали България да стане част от Шенген

По-рано стана ясно, че по всяка вероятност Нидерландия и Австрия ще блокират присъединяването на Румъния и България. Канцлерът на Австрия Карл Нехамер официално съобщи, че правителството му ще преразгледа позицията си чак догодина.

Вотът за България и Румъния е първа точка от заседанието на министрите на правосъдието и вътрешните работи. Веднага след това е предвидено гласуването за Хърватия. 

Радев: Имаме всички шансове да влезем в Шенген през 2023 година

В сряда вечер председателите на четирите най-големи групи в Европейския парламент - Европейската народна партия, Прогресивният алианс на социалистите и демократите, "Обнови Европа" и "Зелените/Европейски свободен алианс" изпратиха писмо до министрите на правосъдието и вътрешните работи, в което настояват днес те да дадат зелена светлина на България, Румъния и Хърватия за пълноправното им членство в Шенген до края на годината, което пък да гарантира отпадането на проверките на вътрешните им граници в началото на 2023 г. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм