Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен зависи от нас. Това заяви пред български журналисти в Тирана президентът Румен Радев.

Той посочи, че знае тази информация от разговорите, които Австрия и Нидерландия провеждат, тъй като все още се колебаят за влизането на страна ни в Шенгенското пространство.

Австрия официално казва „не“ на присъединяването на България и Румъния към Шенген

Президентът продчерта, че продължават дипломатическите разговори, но трябва да се свърши работа и в България.

„Моят апел към всички политически партии е: нека тази тема не се политизира, нека не се използва за лична разправа между партийни лидери“, подчерта Радев.

По думите му Народното събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. 

Илхан Кючюк пред Дарик: Пакетът, в който вървят България и Румъния към Шенген, трудно може да бъде разделен

Относно видеоматериал и снимки в няколко международни медии, в които се твърди, че български власти, охраняващи границата, са стреляли по бежанци, един от които е ранен, Румен Радев коментира, че се извършва щателна проверка по случая.

„Към момента от доказателствата е ясно едно – имаме агресивно поведение от страна на голяма група мигранти, имаме потрошен автомобил на „Гранична полиция“, имаме ранен български полицай при изпълнение на служебните си задължения. Нямаме факти, нямаме доказателства и данни, че е бил произведен изстрел от български полицай към мигрант“, добави държавният глава.

Sky News обвини България в стрелба по бежанец, МВР отрече

„Аз казах нещо много ясно – да няма лъжа. Лъжата разбива и обществото, и политическата система“, каза Радев, помолен да коментира разменените реплики между него и „Продължаваме Промяната“ (ПП).

На въпрос какво е довело до влошаването на отношенията, Радев каза, че не иска да се връща назад. „Винаги има причини, но аз държа на принципите, държа да има истина в отношенията. Държа България навън да отстоява своето достойнство, своя национален интерес, това винаги ми е било отправна точка“, каза той.

Василев: И за слепите стана ясно, че има синхронизиран дует между Борисов и Радев

Държавният глава съобщи още, че в Брюксел е бил подписан Меморандум за разбирателство от служебния министър на финансите Росица Велкова и гуверньора на Българската народна банка Димитър Радев със заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис и председателя на Еврогрупата Паскал Донъхоу.

„Това е Меморандум, с който започва подготовката за сеченето на евромонети“, добави Румен Радев.

По думите му това е резултат от работата на няколко правителства за пълноценна европейска интеграция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм