Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Австрия се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Той направи това изявление по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана.

"Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере. Няма одобрение от страна на Австрия за разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността", каза Нехамер.

Вежди Рашидов припозна антикорупционната реторика като виновник за проблемите с Шенген

Румънският президент Клаус Йоханис заяви в Тирана, че Румъния ще преговаря до последния момент, информира „Румъния джърнал“.

"Ние сме решени да останем решителни до последния момент и да доведем решението до там, където го искаме. Няма да спрем да обсъждаме и преговаряме до последния момент. Като се има предвид, че решенията по отношение на Румъния и България не са напълно идентични, резултатите също не могат да бъдат напълно еднакви. Това не означава, че не може да бъде намерена удобна формула за решение и за двете страни", заяви държавният глава на Румъния.

Какво стои зад поредния отказ България да влезе в Шенген

Решението за разширяването на Шенгенското пространство ще бъде взето на заседанието на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС в четвъртък и петък.

В интервю за вестник „Курир“ вътрешният министър на страната Герхард Карнер коментира, че сега не е време да се гласува за разширяването на Шенгенското пространство, ако системата на външните граници не работи. Конкретната причина за съпротивата е потокът от бежанци, който се влива в Централна Европа през Балканите. Повече от 90 хиляди мигранти вече са били задържани в Австрия тази година, 75 хиляди от които не са били регистрирани в друга страна от ЕС, според Министерството на вътрешните работи.

И Австрия се обяви против присъединяването на България към Шенген

Така Австрия става четвъртата държава след Нидерландия, Швеция и Дания, която е против влизането ни в Шенген. Гласуването в Брюксел трябва да се проведе на 8 декември, като за присъединяването се изисква единодушие.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм