България е обвинена в стрелба по бежанец, съобщава Sky News.

Видео, публикувано от медията, показва как млад сириец е обстрелван на границата с Турция. Това са първи кадри на търсещ убежище, който е ударен с бойни патрони на границата с ЕС, допълват от телевизията.

Задържаха на АМ „Марица“ турски тираджия с 10 мигранти

Твърди се, че кадрите са заснети на 3 октомври близо до българо-турската гранична ограда и показват как 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум минава през ръката му.

Самият той твърди, че е бил прострелян от български гранични служители, след като те са хванали групата му незаконно да влиза в страната и са ги отблъснали обратно в Турция.

Видеото изглежда любителско и не доказва, че сириецът е действително прострелян от български граничари.

14 мигранти и трафикант, преоблечен като фелдшер, заловени в линейка

"Появи се зелено превозно средство с двама български офицери. Те дойдоха към нас. Стреляха два пъти във въздуха, а след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята. Начинът, по който стреля по мен, беше пряк път и той възнамеряваше да ме убие", раказва сириецът.

Не са произвеждани изстрели от българска страна на 3 октомври по група нелегални мигранти, намиращи се на турска територия. Това показва проверка на МВР по повод репортажа, излъчен от британската телевизия.

Радев: България е мобилизирала всички ресурси, за да устоява натиска с миграцията

От вътрешното министерство уточняват, че при случая става дума за опит на 65 лица да преминат границата. Мигрантите са се държали агресивно и враждебно. Хвърляли са камъни и горящи предмети към полицаите в района, пише Bulgaria On Air.

По информация на държавното радио е пострадал полицай от Гранично управление "Средец". Нанесени са щети на автомобила на служителите. За случая са уведомени и турските власти. На 2 ноември е имало среща на българо-турската гранична комисия във връзка с инцидента. Тя се е провела на територията на Турция.

Демерджиев: Българската полиция не е стреляла по мигранти на границата

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев също заяви категорично, че българската полиция не е стреляла по мигранти на границата, като показа снимки от 1 октомври, на които се вижда как полицейски полицейски пункт е атакуван, а униформен е ранен в главата.

Австрия официално казва „не“ на присъединяването на България и Румъния към Шенген

Това е позицията, която външното министерство е изпратило до Sky News.

На 8 декември ще се реши дали България да влезе в Шенген. Малко по-рано Австрия официално каза „не“ на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм