14 мигранти от Сирия, Тунис и Либия и 31-годишен трафикант от София, преоблечен като фелдшер, бяха заловени в линейка в средецкото село Драка. Автомобилът бил на частна фирма, но разполагал с пълно медицинско оборудване включително и със сирена. Това обяви на брифинг шефът на Областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Линейката била спряна от екип на жандармерията към 08.00 часа в петък. Проверката е извършена по метода на анализ на риска, поясни комисар Калоянов.

Осъден на 19 години в Гърция каналджия лежа само 5 в България

Маршрутът на движение бил следния: От София към района на Малко Търново, откъдето са качени мигрантите, като крайната дестинация била обратно в столицата.  

По данни на МВР това бил първия курс на линейката.

„От средата на месец септември сме изградили организация, представляваща съществуването на няколко на брой КПП-та. Отделно от това заедно със служители на жандармерията и Гранична полиция имаме и т.нар. обходни патрули. Именно един от тези обходни патрули е установил въпросния автомобил преди още да премине през КПП“, уточни комисар Калоянов.

В Средецко: Трафикант превозва бежанци с линейка

„Деянието е извършено при наличието на квалифициращите признаци – използване на моторно превозно средство, като в конкретния случай това е специализиран автомобил – линейка - във вида, в който се намират във всяко едно лечебно заведение, с всички отличителни белези. Законодателят е предвидил наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 години и глоба от 5 хил. до 20 хил. лева. Водачът е с предявено обвинение, взета е мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 72 часа, като наблюдаващият прокурор ще внесе искане за постоянна мярка за неотклонение“, каза председателят на Районната прокуратуа в Бургас Мария Маркова.

Новините от Бургас

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм