Пакетът, в който вървят България и Румъния към Шенген, трудно може да бъде разделен. Това коментира пред Дарик евродепутатът и съпредседател на партията на европейските либерали Илхан Кючюк.

В дневния ред на 8 декември на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз ще се разглежда и гласува присъединяването на Хърватия, България и Румъния. За Хърватия ще се гласува с отделно проекторешение, но България и Румъния вървят в пакет. Към момента държавите, които изразяват резерви за присъединяването на България са Нидерландия и Австрия.

Австрия официално казва „не“ на присъединяването на България и Румъния към Шенген

По думите на Кючюк големият въпрос е как ще продължат България и Румъния. „Пакетът трудно може да бъде разделен. Трябва да има позиция на Европейския съвет, която да бъде подплатена с нови мотиви. Съветът не просто трябва да каже, че иска да промени настоящото проекторешение, а да обясни защо иска да го направи, да посочи какви са аргументите довели до това. След това процедурата продължава в Европейския парламент, там трябва да бъде променена настоящата му позиция“, обясни той.

Евродепутатът допълни, че едно такова решение трудно би се случило в обозримо бъдеще, с оглед сложността на процедурата. „Виждаме и редица държави, които не искате това разделяне. Австрия има негативна оценка за това, че двете държави не са готови, за да се присъединят към шенгенското пространство, но изразява и твърда позиция, че България и Румъния  трябва да останат в пакет. Унгария също заяви, че няма да се съгласи с това разделяне“, коментира той. По думите му всичко, което се говори към момента са хипотези. „Има още няколко дни, в рамките на които, макар и малко вероятно, могат да бъдат получени различни резултати“, поясни Кючюк.

Вежди Рашидов припозна антикорупционната реторика като виновник за проблемите с Шенген

Илхан Кючюк изтъкна, че страната ни е изпълнила всички технически критерии за присъединяването си към Шенген. „Твърдението, че голяма част от влезлите мигранти на територията на Австрия, дошли през маршрут от България, е необосновано. Когато се погледне какъв е профилът на хората от Индия, Тунис, Марко – те не отговарят на профила на лицата, задържани в България“, поясни евродепутатът.

Според Илхан Кючюк случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз. Именно заради това той призова за обединение.

Какво стои зад поредния отказ България да влезе в Шенген

Фактор в целия процес около присъединяването на България към Шенген е и политическата криза у нас. По думите му това пречи страната ни да реализира външнополитическите си приоритети.  „Международните ми партньори искат да видят сериозно правителство“, добави той. Според него докато не решим политическата криза и не се обединим всички - капиталът на българската нация, както се е случило за приемането ни в Европейския съюз, България няма да реализира нито един свой външен приоритет. По думите му именно чрез обединение се случват нещата в международната политика.

Синдикатите: България е изпълнила критериите за влизане в Шенген още през 2011

Относно завъртането на мандатите у нас, Кючюк поясни, че най-лошото, което може да се случи е да не се разговаря по важните въпроси на страната. По думите му не трябва да се оставя всичко в ръцете на третия мандат, тъй като той е кризисен. Евродепутатът коментира, че не за път страната се намира в кризисна ситуация, но винаги се е намирал политически разум. „Да се надхвърли личното, собственото его и да се потърси това, което ни обединява. Кризите не са малко, зимата няма да бъде лека. Всички кризи ще са на гърба на българските граждани. Те чакат от полиците действия. Посланието е ясно – отидете, направите правителство и ни изведете от кризите“, добави още Илхан Кючюк. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм