КНСБ възразява против решенията на нидерландския премиер и австрийския канцлер да наложат вето и да не подкрепят присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. Това се казва в изпратена до медиите позиция на синдикатите.

На 8 декември се решава дали България ще влезе в Шенген

Синдикатите припомнят, че с подписването на Шенгенското споразумение от 1985 г. и допълващата го Шенгенска конвенция от 1990 г. (в сила от 1995 г.) европейските лидери ясно са изразили намерението си да работят за пълното реализиране на целите за „обединена, силна и солидарна Европа, а страната ни е изпълнила критериите за присъединяване към Шенген още през 2011 г.

„Не могат да се поставят нови изисквания към която и да било държава членка на ЕС от друга такава, които не почиват на общи решения на ЕС“, категорични са синдикатите“, категорични са от синдикателната организация.

ЕК: България изцяло изпълнява всички изисквания за Шенген

Според КНСБ нидерландският премиер и австрийският канцлер „демонстрират с поведението си политика на разединение, безсилие и егоизъм“ и намират за несъстоятелен аргумента за високите нива на корупция в България спрямо останалите държави.

Синдикатите заявяват, че заедно със други организации на останали държави-членки, винаги са търсели и намирали правилни решения на проблеми, свързани със свободното движение, миграцията, трудовата заетост, които са били високо оценени от ЕКП и други централи.

Гълъб Донев със съмнение за прилагане на двойни стандарти относно Шенген

„Няма да позволим България да бъде изкупителна жертва на задълбочаващите се проблеми в ЕС и ще се противопоставим на всяко подобно действие на ярка дискриминация към нашата страна“, пишат още в своята позиция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм