България покрива критериите за членство в Шенген. Това коментира на брифинг служебният премиер Гълъб Донев във връзка с приемането на страната ни в шенгенското пространство. Той припомни, че през последните месеци по инициатива на България и Румъния в двете страни бяха организирани проверки от Европейската комисия с участието на заинтересовани държави членки от ЕС. Като и двете проверки са завършили с положителни доклади.

Нидерландия смята да блокира приемането на България в Шенген

Донев изтъкна, че позицията на Нидерландия и Австрия, които са против присъединяването ни, е продиктувана от вършено-политически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила от България.

По думите му ситуацията внася разделения в Съюза, поставя под въпрос неговото единствено и поражда съмнение за прилагане на двойни стандарти.

Политолози пред Дарик: Правителство с мандата на ГЕРБ няма да има

Съмнение за прилагане на двойни стандарти, особено от страна на Нидерландия, изрази  служебният премиер Гълъб Донев.

Премиерът изтъкна, че критериите за присъединяването ни към Шенген, които са изцяло технически, са покрити от България още през 2011 г. Той припомни, че през последните месеци са извършени две двете проверки у нас, с участие на заинтересовани държави членки от Европейския съюз. Като и двете проверки са завършили положителни за България доклади. Донев обясни, че в допълнение посолството на Австрия в София е направило проверка, също положителна. 

Донев свиква среща по темата Шенген

Гълъб Донев изтъкна, че последиците от неприемането на България в Шенген могат да се окажат сериозни не само за нашата страната, а в не в по-малка степен и за Нидерландия и Австрия, а и за Европейския съюз като цяло.

Донев изрази надежда разумът и позитивната воля на огромното мнозинство на държавите членки ще надделеят.

Обобщени реакции на българския политически елит по темата Шенген

Предстои на 8 декември Съветът на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи да гласува с две отделни решения за разширяването на Шенген – едното за България и Румъния, които вървят в пакет, а другото е за Хърватия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм