"Ясно е, че с първия мандат правителство няма да се реализира", коментира политологът Милен Любенов в ефира на предаването "Кой говори" след като стана ясно, че професор Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ за премиер.

Политологът Христо Панчугов заяви, че нито една партия не е поела политическа отговорност в последните два месеца.

Той добави, че от голямо значение ще бъде предложената програма от професор Габровски, но според Любенов първият мандат ще бъде върнат, защото няма необходимата подкрепа.

Голямото жури за изборния кодекс: Накрая всички ще си кажат: “Не ми пука!”

Двамата засегнаха и темата с промените в изборния кодекс.

За Любенов новите избори са въпрос на време и заради това се бърза с промените в изборния кодекс. Той смята, че се забравя какъв е бил началния проблем и защо се е въвело машинното гласуване, а именно заради високия брой невалидни бюлетини и контролирания вот.

Панчугов не сподели мнението на Любенов и добави, че той не се чувства на комфортно с машинното гласуване. Според него наистина има липса на доверие в изборния процес, защото постоянно се говори за кражба на изборите и това е една от причините за намаляващата избирателна активност.

След изборите в САЩ: Не сме свидетели на републиканска „червена вълна“

"Това, което виждаме с Тръмп в САЩ, може да го видим и в България", коментира Панчугов.

Политолог пред Дарик: Президентът прави крачка напред, две назад

Никой не е невинен. 

"Ще бъде много, много тежък удар за България, ако Румъния бъде приета в Шенген", коментира Любенов. Той сподели, че е получил дежа вю и не смята, че Нидерландия е единствената страна, която няма да ни подкрепи.

Според Панчугов няма невинни в тази ситуация и провалът има много лица.

Той сподели, че има три основни фактора, които са допринесли за неприемането ни в Шенген.

"Поведението на българските политици около войната в Украйна, поведението на служебното правителство по отношение на руския газ и реформата на Бойко Рашков в МВР", добави Панчугов.

Той завърши, че не трябва да очакваме много от българската политика.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм