Депутатите върнаха смесеното гласуване след дебат, който беше изпълнен с напрежение и взаимни обвинения. И докато на една част от обществото бе обяснено, че машините водят до подмяна, другата е убедена, че връщането на хартиената бюлетина е път обратно към мащабни изборни манипулации. На този фон предсрочните парламентарни избори изглеждат все по-възможни. Как ще се мотивираме да гласуваме в тази ситуация? Темата обсъди Голямото жури в предаването „Кой говори?“ днес. 

Протест против хартиените бюлетини блокира движението пред НС (видео и снимки)

„Цялата енергия, хъс, агресия и брутализъм от народните представители е съсредоточена върху промяна на изборните правила“, посочи журналистката Емилия Милчева. „И двете страни - тези, които настояват за хартията бюлетина, и тези, които искат машинното гласуване да остане, уронват и без това слабото доверие в изборния процес“, смята тя.  

Радев обяви кога ще връчи първия мандат

„Тези, които съвсем доскоро са грабили от държавата, изведнъж са най-големите евроатлантици, най-големите почитатели на почтеността и тези, които са целите в бяло. Сякаш всеки един от нас няма памет“, смята спортният журналист Камен Алипиев. „Това е отвратително поведение и то не само разгражда тотално доверието в изборния процес и срутва още повече доверието в парламента, но обърква толкова много хората, че в един момент наистина всички ще си кажат: Въобще не ми пука!“, допълни той.  

Минчев: За да си партнираме с БСП, трябва да се откажат от хартиената бюлетина

„Мисля, че правителство не може да има. От „Капитал“ организирахме една конференция, на която присъстваха Владислав Горанов и Асен Василев. Двамата от сцената признаха, че въпросът не е дали ще има избори през март. Въпросът е кога ще са следващите - през юли или по-нататък“, посочи главният редактор на „Капитал“ Алексей Лазаров.  

След 18 часа дебати: Промените в Изборния кодекс продължават и в петък

„Нямаме народ, който да гласува. И аз не обвинявам никого. Колкото и избори да се проведат, каквито и машините да се сложат, е ясно, че трябва да гласуваме. Призовавам всички депутати да си пуснат запис от обсъжданията вчера. Цялата интонационна среда е сменена. Това е някакво крякане в „Биг Брадър“, добави Жана Попова от Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет. 

Директорът на Народния театър: Напрежението идва от Минеков

„Голямото жури“ обсъди още проблема с насилието над жените в България, с нелегалната миграция, скандала между режисьора Александър Морфов и директора на Народния театър Васил Василев. Спортните, икономически и политически измерения на Световното първенство в Катар също бяха тема в предаването. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм