“В Народния театър има сблъсък на един служител с друг служител (*бел.ред. Става дума за пиара Велислава Кръстева и за режисьора Александър Морфов). И единия, и другия съм ги поканил да са част от екипа ми. Когато са приемали, те са били запознати, че двамата ще бъдат на едно работно място. Защо Морфов, който идва след Кръстева, не е казал, че има притеснения за политически пристрастия?” 

Това заяви в ефира на NOVA директорът на Народния театър Васил Василев.

Валери Йорданов си обръсна главата и настоя за оставката на шефа на Народния театър

Васил Василев. Снимка: БГНЕС

Припомняме, че в театъра има напрежение заради несъгласието на главния режисьор Александър Морфов бившият пиар на ДПС Велислава Кръстева да бъде пресаташе на Народния театър. В края на октомври беше надраскана вратата и изкъртена тaбелкaтa с името нa Кръстевa. В момента в театъра тече подписка, организирана от актьора Валери Йорданов, в подкрепа на Морфов. 

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” подеха подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов

В ефира на NOVA директорът на театъра каза още, че “г-жа Кръстева в крайна сметка в този театър е пиар, тя изпълнява една административна длъжност, в която тя трябва да направи така, че да покаже качествата на актьорите в телевизионните им участие. Тя е служител на театъра, тя е на слугинска длужност. Какво прави извън работното си време, е нейна работа”.

Велислава Кръстева към Морфов: Кой си ти? Къде са ти очите – скрити зад тъмни очила?

На въпрос ангажира ли Кръстева институцията с политически пристрастия, Василев каза, че “ако прави пропаганда на сцената на Народния театър или между колегите, тогава това би бил недопустим акт”.

Василев вижда изхода в творческата атмосфера. По думите му конфликтът дошъл от Министерството на културата и от служебния министър Велислав Минеков.

Директорът на Народния театър: Културните институти не могат да бъдат трибуна на политическа пропаганда

“Не мога да съм маша за лустрация на даден човек, не мога да бъда използван да назначавам и да махам някакви хора”, подчерта Василев.  

Той обясни, че може да издаде един том от комуникацията си с Морфов, по-конркетно от есемесите, които винаги получава от него през нощта. 

Захари Карабашлиев напуска Народния театър

Припомняме още, че актьорът от Народния театър "Иван Вазов" Валери Йорданов си обръсна главата в знак на протест срещу директора на театъра Васил Василев и пиарката на институцията Велислава Кръстева, "защото те ни изкорубиха душичките". Това се случи по време на видео, заснето от дома му и излъчено в канала му в YouTube. Йорданов поиска и оставката на Василев.

Вече няколко поредни дни Валери Йорданов събира подписи в подкрепа на Александър Морфов в градинката пред театъра и онлайн. Във видео изявлението си той разказа, че един от работещите в театъра е бил уволнен за кратко, след като се е подписал под тази подписка, информира България он еър. 

Минеков иска смяна на ръководството на Народния театър

Десет минути по-късно са се обадили на уволнения и са му казали, че оттук нататък трябва "да си трае". Валери Йорданов разказва за още уволнения и отстранявания на хора под различен предлог. И докато разказва, актьорът обръсна косата си в знак на протест. 

Той уточни, че Явор Гърдев и Захари Карабашлиев не са единствените, напуснали театъра. Според него десетина служители, които "перфектно" са изпълнявали служебните си задължения, са си тръгнали или са били принудени да го направят, макар че в първите месеци от мандата на Василев всичко е изглеждало "наред". 

Вследствие на скандала между главния режисьор Александър Морфов и шефа на пиар отдела Велислава Кръстева служебният министър на културата Велислав Минеков разпореди пълна проверка на Народния театър, докато директорът Васил Василев на свой ред издаде заповед за вътрешно разследване срещу Морфов. Миналата седмица директорът, назначил и двете страни в конфликта, бе изслушан в парламентарната комисия по култура и медии, но не каза нищо конкретно, освен че върху него и театъра имало натиск от министър Минеков.

В театралната сага в неделя се намеси и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който коментира пред bTV: "Депесарят няма право да работи ли? Какво да ги правим депесарите, на Марс ли да ги изселим? Прави впечатление, че ако си депесарин, това е нещо лошо. Аз ви го казвам - най-доброто нещо за последните 33 години в България се нарича Движение за права и свободи, създадено от д-р Ахмед Доган. Да си депесар е гордост, не е проблем."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм