Актьорът от Народния театър "Иван Вазов" Валери Йорданов си обръсна главата в знак на протест срещу директора на театъра Васил Василев и пиарката на институцията Велислава Кръстева, "защото те ни изкорубиха душичките". Това се случи по време на видео, заснето от дома му и излъчено в канала му в YouTube. Йорданов поиска и оставката на Василев.

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” подеха подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов

Вече няколко поредни дни Валери Йорданов събира подписи в подкрепа на Александър Морфов в градинката пред театъра и онлайн. Във видеоречта си той разказа, че един от работещите в театъра е бил уволнен за кратко, след като се е подписал под тази подписка, пише България он еър. 

Десет минути по-късно са се обадили на уволнения и са му казали, че оттук нататък трябва "да си трае". Валери Йорданов разказва за още уволнения и отстранявания на хора под различен предлог. И докато разказва, актьорът обръсна косата си в знак на протест. 

"За начало ще започна да махам само коса от себе си, защото те ни изкорубиха душичките. Може ли най-големия режисьор в България да бъде изгонен за трети път? Г-н Василев ще отрече ли, че когато тръгнах да се изказвам, ме посочи с пръст и каза: Ти там си трай? Няма как да си трая", заяви Йорданов.

Директорът на Народния театър: Културните институти не могат да бъдат трибуна на политическа пропаганда

Той уточни, че Явор Гърдев и Захари Карабашлиев не са единствените, напуснали театъра. Според него десетина служители, които "перфектно" са изпълнявали служебните си задължения, са си тръгнали или са били принудени да го направят, макар че в първите месеци от мандата на Василев всичко е изглеждало "наред". 

Йорданов посочи, че очакват подписка от "Театралните пилигрими от Пловдив" със стотици гласове, но се надяват на подкрепа и от други градове.

Започва десето юбилейно издание „Нощ на театрите“

Вследствие на скандала между главния режисьор Александър Морфов и шефа на PR-отдела Велислава Кръстева служебният министър на културата Велислав Минеков разпореди пълна проверка на Народния театър, докато пък директорът Васил Василев на свой ред издаде заповед за вътрешно разследване срещу Морфов. Миналата седмица директорът, назначил и двете страни в конфликта, бе изслушан в парламентарната Комисия по култура и медии, но не каза нищо конкретно, освен че върху него и театъра имало натиск от министър Минеков.

В театралната сага в неделя се намеси и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който коментира пред bTV: "Депесарят няма право да работи ли? Какво да ги правим депесарите, на Марс ли да ги изселим? Прави впечатление, че ако си депесарин, това е нещо лошо. Аз ви го казвам - най-доброто нещо за последните 33 години в България се нарича Движение за права и свободи, създадено от д-р Ахмед Доган. Да си депесар е гордост, не е проблем."

Захари Карабашлиев напуска Народния театър

В подкрепа на Александър Морфов се обяви и актрисата Албена Колева с "Апел за спасение на народния театър", разпространен също чрецз социалните мрежи.

Писателят и драматург Стефан Цанев се произнесе в тв ефира срещу партийните назначения в трупата: "Браво на Ахмед Доган, прилапа и Народния театър. Не бива!" И още: "Не може представител на Народния театър да ухажва публично лидер на някаква партия. С това се унижава целия театър", коментира той поведението на Велислава Кръстева, която придружаваше почетния председател на ДПС до секцията на последните избори през октомври.

Минеков иска смяна на ръководството на Народния театър

По-рано този месец режисьорът Явор Гърдев и писателят Захари Карабашлиев депозираха оставките си в знак на протест срещу "отровената атмосфера" в театъра. По думите на Валери Йорданов пред "Дневник" сред актьорите и персонала на театъра има готовност за подаване на още оставки, ако се стигне до отстраняването на Морфов, припомня СЕГА.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм