Културните институти не могат да бъдат трибуна на политическа пропаганда. Но право на всеки творец, културен деятел или служител е да има своята партийна принадлежност, защото ние сме пълноправни членове на обществото с всичките произтичащи от това отговорности. Това каза директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев във връзка с разразилия се скандал между режисьора Александър Морфов и дългогодишния ПР на ДПС, а в момента ПР на театъра Велислава Кръстева.

Явор Гърдев: Моята оставка също е депозирана

Припомнямe, че в края на октомври вратата на офиса й в театъра осъмна с изкъртена табелка и надписи: "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Впоследствие Морфов призна, че той е цитирам: "известният извършител и че не се е крил". 

Велислава Кръстева към Морфов: Кой си ти? Къде са ти очите – скрити зад тъмни очила?

На 10 ноември на пресконференция министърът на културата Велислав Минеков заяви, че не желае театърът да се превръща в „кръжок по политически интереси“ и че това не са правилните хора на правилното място. Той добави тогава, че ще отправи предупреждение към директора и ще поиска да бъдат сменени „политическите активисти“, назначени в театъра, както и да се направи пълна проверка.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм