Проведоха се междинните избори в САЩ. Продължава броенето на гласовете. По последни данни Демократическата партия води с едно място в надпреварата за Сената, а Долната Камара е възможно да бъде спечелена от републиканците, но сякаш се наблюдава голяма победа за тях, каквато беше прогнозирана.

„Дори един от техните ключови сенатори Линдзи Греъм от Южна Каролина каза, че със сигурност не сме свидетели на републиканска вълна, или както медиите наричат „червена вълна“. Това не е резултатът от тези избори до момента и няма особени изгледи да се обърне“, заяви в "Кой говори" по Дарик радио журналистът от Калифорния Христофор Караджов.

Междинни избори в САЩ: Какво ще се реши и колко е голямо влиянието на Тръмп?

Който и да спечели, ще бъде с много малка преднина. Възможно е още републиканците да спечелят в Долната Камара на представителите, където им трябват само пет места да обърнат, но до момента всъщност те печелят едно място“, допълни още той.

Журналистът коментира още темата с едното място така: „Ако се запази, би означавало, че ще се промени сегашният паритет 50 на 50 с решаващия глас на вицепрезидента, който гласува в такива случаи. Има още няколко ключови надпревари като Аризона, Уинсконсин, при които не е ясно как ще се обърне резултатът. На места като Джорджия може да се отиде на балотаж“, заяви Караджов.

На въпрос какво би означавало това за политиката на сегашния президент Джо Байдън, той обясни, че ако няма очаквана вълна от републиканска победа, това би било добра новина за демократите. „На междинните избори печели партията, която не е на власт в Белия дом. Ако президентът Байдън успее да задържи мнозинството в Долната Камара или особено ключово, ако успее да получи едно място допълнително в Сената. Това може да означава много светли времена за демократите за следващите две години до президентските избори.“

Акциите в САЩ нарастват преди междинните избори

По думите на Караджов проблем за Байдън ще бъде още демократите да загубят Сената, да запазят равенство или да загубят Камарата на представителите. „Това ще торпилира неговите опити за законодателни инициативи. Всичко ще виси до последния момент. А ако има балотажи както в Джорджия, може резултатите да излязат до седмица - две“, прогнозира журналистът.

„Вярно е, че има много кандидати от републиканците, които не признават, че изборите за президент са били проведени с нередности, но това е по-скоро влиянието на Тръмп и желанието да не се скарат с него. Ако то бъде отстранено по някакъв начин, макар че Тръмп каза, че ще се състезава на изборите през 2024 година, но ако това влияние бъде отстранено, мисля, че Америка въпреки поляризацията ще успее да се върне към поне нормалната смяна на властта и към разбирането, че е ествено едната и другата партия да бъдат на власт“, коментира още той.

Относно разследванията за Капитолия, Караджов обясни, че комисията, която работи по това разследване, ще има на практика около два месеца да приключи това, което има да приключва.

Избори в САЩ: Жена от България може да стигне до щатския Сенат

„Евентуално да проведе още нови изслушвания. Ако демократите успеят да си задържат места в Долната камара, можем да очакваме много повече активност от тази комисия. Това, което е интересното, ако демократите губят, комисията ще може да прехвърли някои от обвиненията в правосъдното министерство, те да бъдат пуснати в машината на американското правосъдие. Веднъж влезе ли всичко по каналния си ред, там ще има евентуално вече повдигнати криминални обвинения“, прогнозира още той.

От Каспичан до Сената: Коя е Деси Андерсън?

Относно Деси Андерсън проверка на darik.bg установи, че по първоначални преброявания тя е загубила от демократа Дейв Кьолер.

Първи резултати от преброявания в щата Илинойс.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм