Министър-председателят Гълъб Донев ще проведе среща на "Дондуков" 1 в понеделник, 5 декември, с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, с министъра на външните работи Николай Милков и с министъра на правосъдието Крум Зарков, съобщиха от правителствената пресслужба.

Нидерландия смята да блокира приемането на България в Шенген

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Инициативата за срещата идва на фона на остри реакции от българските власти и политическите сили по повод позицията на Нидерландия във връзка с приемането на страната ни в Шенгенското пространство. 

Обобщени реакции на българския политически елит по темата Шенген

Припомняме, че на 2 декември стана ясно, че Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България. Това съобщи съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация.

Нидерландското правителство реши на заседание, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген, посочва медията.

„Български възход“ с предложение за решение за бойкот на всички инициативи на Нидерландия

Разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз на 8 декември.

Повечето държави вече са взели решението си по-рано. На срещата министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави. Така че дори ако Нидерландия е единствената, която гласува против, България няма да получи разрешение, отбелязва медията.

Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Според премиерът Марк Рюте решението да не бъде подкрепено присъединяването на България към Шенген „не е политическо, а се основава на факти.“

Според него Нидерландия не е единствената страна, която има съмнения по въпроса.

Демерджиев: Цената за членството ни в Шенген не може да е достойнството на българските полицаи

Президентът Румен Радев изрази остра реакция след позицията на Нидерландия. В пост във Фейсбук държавният глава написа, че „вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!”.

Той определи като внушение думи на премиера на Нидерландия Марк Рюте, според когото границата на България може да бъде премината „срещу 50 евро”. Радев допълва: „Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз”.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм