Президентът Румен Радев с остра реакция след позицията на Нидерландия. В петък стана ясно, че следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България.

В пост във Фейсбук държавният глава пише, че „вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!”.

Нидерландия смята да блокира приемането на България в Шенген

Той определя като внушение думи на премиера на Нидерландия Марк Рюте, според когото границата на България може да бъде премината „срещу 50 евро”. Радев допълва: „Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз”.

Разширяването на Шенген с Румъния, Хърватия и България е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС на 8 декември. Повечето държави вече са взели решението си по-рано, уточни нидерландската обществена медия.

Радев: Оставянето на България извън Шенген не е в интерес на ЕС

Според премиерът Марк Рюте решението да не бъде подкрепено присъединяването на България към Шенген „не е политическо, а се основава на факти.“

Според него Нидерландия не е единствената страна, която има съмнения по въпроса.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев също излезе с позиция. 

"Република България е пълноправен член на Европейския съюз, който полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си. Българските сили за сигурност всеки ден с телата си пазят спокойствието на всички европейски граждани, в това число и нидерландските, на най-тежката сухопътна външна граница на Европейския съюз, въпреки засиления миграционен натиск – 4 пъти по-висок от миналогодишния", заявява той.

Зарков: България има всички шансове на 8 декември да стане част от Шенген

"Трима наши гранични полицаи загубиха живота си, за да запазят сигурността на Съюза. Изключително обидни са внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата. Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди! Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена", се казва още в позицията на Демерджиев.

Никола Янков: С отказа си от еврозоната, България сама се поставя в изолация

"През последните месеци страната ни положи изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Страната ни успешно премина през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия. И двете приключиха с доклади, които категорично посочват, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство", напомня министърът на вътрешните работи.

Фон дер Лайен подкрепи пред Радев влизането на България в Шенген

"В замяна, вместо европейска солидарност, получаваме пренебрежение и дискриминация. Цената за членството ни в Шенген не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена!", категоричен е Иван Демерджиев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм