Решението за присъединяването ни към Шенген ще бъде взето на 8 декември, а България има всички шансове да постигне резултат - да се признае правото на страната ни да бъде в Шенгенското пространство.

Това заяви пред БНТ служебният правосъден министър Крум Зарков. Той допълни, че през последните месеци страната ни е успяла да привлече подкрепата по въпроса от страна на евроинституциите на най-високо ниво. Извършени са и няколко проверки на границата ни - всички със заключението, че изпълняваме изискванията за Шенген.

И Австрия се обяви против присъединяването на България към Шенген

"Имаме последно препятствие – позицията на Нидерландия. Вярвам, че Нидерландия ще застане на правилната позиция, защото няма практически аргументи да се противопостави. Предприехме един фронтален и честен подход, поставяйки всичко на масата и показвайки какво се прави. Всички инциденти на границата, включително и трагични, трябва да са сигнал за европейските ни партньори, включително и за Нидерландия, че България дава жертви за тяхната сигурност и че влизането в Шенген подобрява сигурността, а не обратното. Когато границите с Гърция и Румъния станат по-проходими, ние ще можем да концентрираме допълнителни усилия и да укрепим охраната на българската граница. Не може страната ни да изпълнява всичките ни задължения, а гражданите ни да не ползват произтичащите от това права", коментира Зарков.

„Вероятно вътрешнополитическата нестабилност в България оказва влияние върху решенията на някои държави да са срещу влизането ни в Шенген, но трябва да е ясно, че има разписани критерии за техническите изисквания, на които отговаряме.“ Това коментира в предаването „Седмицата“ по Дарик Радио евродепутатът Цветелина Пенкова във връзка с това, че Австрия стана четвъртата държава, която се обяви срещу присъединяването на България в Шенгенското пространство преди седмица.

Радан Кънев пред Дарик: Отсъствието ни от Шенген не е решение на проблема на Австрия

Според евродепутата страната ни няма пряка граница с Австрия, за да могат твърденията й за мигрантския поток там да бъдат основателни.

„За мен е важно да се използват всички канали да дипломация и преговори от България. Може би е редно да припомним на Швеция, че ние бяхме една от първите държави, които ратифицираха в Народното събрание тяхната кандидатура за членство в НАТО“, коментира Пенкова.

"Боя се, че и този опит на страната ни да влезе в Шенген е обречен. Повече от месец беше ясно, че ако Холандия в тази ситуация има съюзник за налагането на вето, вето ще бъде наложено. Включването на Швеция не беше кой знае каква изненада, но това на Австрия вече е по-голяма изненада и е много неприятен знак. Очертава се една сравнително силна коалиция, която да наложи това вето, и нашите държави трябва да си направят много сериозни изводи за степента, в която са положени успешни дипломатически усилия", коментира Радан Кънев в студиото на Дарик.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм