Предстоящото гласуване на влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген е най-важната външнополитическа тема. Макар и Европейският парламент (ЕП) и Европейската комисия (ЕК) да са категорични, че страните са готови за това и са изпълнили всички технически критерии, някои държави дават все по-категоричен сигнал, че няма да допуснат присъединяването на трите страни към пространството за свободно движение.

Темата коментира в предаването „Кой говори?” по Дарик радио Радан Кънев, европейски депутат от най-голямата политическа група в ЕП - Европейската народна партия.

Радан Кънев пред Дарик: Отсъствието ни от Шенген не е решение на проблема на Австрия

Радан Кънев, Снимка - Дарик радио, архив

И Австрия се обяви против присъединяването на България към Шенген

"Боя се, че и този опит на страната ни да влезе в Шенген е обречен. Повече от месец беше ясно, че ако Холандия в тази ситуация има съюзник за налагането на вето, вето ще бъде наложено. Включването на Швеция не беше кой знае каква изненада, но това на Австрия вече е по-голяма изненада и е много неприятен знак. Очертава се една сравнително силна коалиция, която да наложи това вето, и нашите държави трябва да си направят много сериозни изводи за степента, в която са положени успешни дипломатически усилия", коментира Радан Кънев.

По думите му идеята, че в ЕП имаме някакво сериозно влияние по отношение на разширяването на Шенгенската зона, е повече от наивна. "Тя е грешна и се насажда от управляващите в България, за да спестят своята отговорност", категоричен е Кънев.

Швеция е следващата ни възможна пречка за влизане в Шенген

"Ако за България има наистина кошмарен геополитически сценарий, това не е сценарият, при който за пореден път нашата кандидатура за Шенген бива отложена, както се очертава, а това е сценарият, при който държавите кандидатки бъдат разделени и по същество европейската граница мине по Дунав, това е наистина големият риск пред нас", посочи още евродепутатът.

Според него рискът е съвсем реален, ако България продължава да бъде държава, която изглежда напълно неуправляема.

Журналист пред Дарик: Ще станем гетото на Европа, ако Румъния влезе в Шенген, а ние - не

"Аргументите, свързани с корупцията в България, са легитимни, но няма никаква логика една държава поради високите нива на корупция и затрудненията, които изпитва в налагането на закона си, да бъде наказвана чрез изолация по този начин, защото такава изолация само задълбочава проблема", коментира още Радан Кънев.

"Австрия има десетократно повече влизания на мигранти, отколкото в предишни години. Тя има този проблем, при положение че България и Румъния не са в Шенген, така че явно нашето отсъствие от Шенген не е решение на проблема на Австрия. Това трябва да бъде коментирано на дипломатическо ниво между нас и австрийската държава", каза още Кънев.

Той изрази категоричното си мнение, че отговорът е в партньорството, не в изолацията.

Целия разговор гледайте тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм