Позицията на Нидерландия за приемането на страната ни в Шенген предизвика остри реакции сред българските власти и политическите сили, коментират от БТА и обобщават техните изявления. Своите становища по темата изразиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на служебния кабинет – министрите Иван Демерджиев и Крум Зарков, както и на някои политически партии.  

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи вчера Нидерландската радиопредавателна корпорация. Медията съобщава, че нидерландското правителство е решило на заседание, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген.

Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Според президента Румен Радев, вместо европейска солидарност, България получава цинизъм. Тази позиция държавният глава изрази във Фейсбук. „Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50€“, отбелязва държавният глава.

Нидерландия направи най-добрия коледен подарък на всички евроскептици, на популистките партии в Европа и на тези, които не искат да има силна Европа, заяви пред журналисти в Чирпан и вицепрезидентът Илияна Йотова. „С решението си те толерират двойните стандарти в Европа – нещо, което не стои в основата на създаването на Европейския съюз“, коментира тя и изрази мнение, че това решение противоречи на европейските ценности като солидарност, съпричастност, взаимна помощ, взаимно уважение.

Демерджиев: Цената за членството ни в Шенген не може да е достойнството на българските полицаи

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отбеляза в позиция, че през последните месеци България е положила изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Успешно е преминала през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия и те са показали, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство. „Трима наши гранични полицаи загубиха живота си, за да запазят сигурността на Съюза“, припомня министърът на вътрешните работи и добавя: „Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена“. 

Рюте да внимава, казаното от него не е позицията на Европа, заяви Зарков

Според служебния министър на правосъдието Крум Зарков Нидерландия няма право да не ни иска в Шенген и начинът, по който са го направили, е абсолютно неприемлив, не е обоснован нито от техническа, нито от юридическа, нито от политическа гледна точка. Според Крум Зарков думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте са прозвучали в цяла Европа и тепърва ще се обсъждат, изказването му не е позиция на Европа, а точно обратното. 

Ивайло Калфин: Решението на Нидерландия за Шенген не е справедливо и аргументирано, то е обидно

Еврокомисарят Мария Габриел коментира, че е време държавите членки да покажат, че когато са изпълнени критериите, трябва да бъде взето решението, което следва. Тя изрази надежда, че все още имаме време до 8 декември, когато Европейският съвет трябва да вземе решение. „Аз се радвам, че Европейската комисия застава твърдо зад трите държави - България, Румъния и Хърватия, и искрено се надявам, че в тази ситуация няма да бъдат използвани доводи, които нямат място в тази дискусия“, отбеляза тя. Тук посланието е за България и за изпълненото от нея, посланието е за българските граждани, посланието е за ЕС, който, когато казва, че има ценности, тези ценности да важат за всички, допълни Габриел.

Нидерландия смята да блокира приемането на България в Шенген

Според евродепутата Ангел Джамбазки отказът на Нидерландия да подкрепи България за Шенген е очакван. По думите му това е сигнал за лицемерие, за двоен стандарт и за това, че на нас се гледа като на периферия, която може да бъде само и единствено източник на евтина работна ръка. 

Нестабилната политическа обстановка у нас не помага за приемането ни в Шенген. Това заяви пред Дарик евродепутатът Илхан Кючюк. Според него нидерландската позиция е обидна и несправедлива, тъй като българските граждани заслужават да бъдат част от шенското пространство. Той изтъкна, че Европейската комисия не веднъж е заявявала, че страната ни е готова да се присъедини към шенското пространство. Като днес европейските либерали са гласували резолюция за едновременното приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Пред членовете на партията „Алианс на либералите и демократите за Европа“ Кючюк е заявил, че двойният стандарт създава усещане за несправедливост у гражданите.

Партията на Европейските либерали се застъпи за България по темата Шенген

С реакции по позицията на Нидерландия излязоха и лидери на някои политически сили – ГЕРБ, „Продължаваме Промяната“ (ПП), БСП, "Възраждане" и "Български възход".

България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген, коментира съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков във Фейсбук. Той отбелязва, че преди седмица е разговарял с нидерландския премиер Марк Рюте и е настоял да се отчетат стъпките, които последното редовно правителство е предприело, както и обвързващите ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост за осигуряване на върховенство на правото и решителна борба с корупцията. 

Кирил Петков към Борисов: заради схеми като Капитан Андреево и Росенец няма да влезем в Шенген

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече незаслужено и унизително блокирането ни за Шенген. „България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора ръка хора. А ние не сме“, написа тя във Фейсбук. Шенген е една от малкото теми, която ни обединява. Нека всички заедно и категорично да защитим националния си интерес, добавя Корнелия Нинова. 

Решението на Нидерландия за Шенген не е справедливо и аргументирано, то е обидно. Това коментира пред Дарик бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин. Според него единственият начин да отговорим е като по важна тема за Амстердам предприемем реципрочни действия.

Нинова за решение на служебното правителство: Това е цинизъм

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е коментирал темата за приемането ни в Шенген с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, с която разговаря в рамките на среща на ЕНП в Атина. „Благодарих й, че Европарламентът за пореден път подкрепи България по пътя й към Шенген и подчертах, че е недопустимо пред страната ни да се поставят допълнителни политически условия, след като отдавна сме изпълнили всички критерии за членство“, написа той във Фейсбук.

Борисов: Ще предложим правителство от експерти, които могат да стабилизират България

Председателят на "Български възход" Стефан Янев обяви във Фейсбук, че парламентарната група ще внесе на първото заседание на Народното събрание предложение за решение, което задължава министър-председателя на България да гласува против всички предложени инициативи и назначения на Нидерландия, като реципрочна мярка на политиката на сегрегация, методически прилагана към Родината и сънародниците ни.

„Български възход“ с предложение за решение за бойкот на всички инициативи на Нидерландия

Много е странно защо нашите европейски партньори толкова много държат да ни вкарат в еврозоната, а не искат да ни пускат в Шенген, каза днес пред журналисти лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и попита защо никой не задава този въпрос, освен „Възраждане“. България им е нужна като територия- буфер между Европа и Азия, от която да изсмукват пари, хора, ресурси, полезни изкопаеми, всичко друго, но не и тук да има силна и стабилна държава, каза Костадинов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм